Pofonegyszerű: ezzel a trükkel duplázzák meg a burgonyatermést az élelmes gazdák

Pofonegyszerű: ezzel a trükkel duplázzák meg a burgonyatermést az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A krumpliültetés nem túl bonyolult folyamat: megfogjuk a gumót, megfelelő mélységben belehelyezzük a talajba, betemetjük földdel, és várunk. Létezik azonban egy pofonegyszerű módszer, amellyel kétszer, vagy akár háromszor több termésre is szert tehetünk. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet megduplázni a burgonyatermést, emellett arról is beszélt, milyen szabályokat érdemes betartani a krumpli ültetése során. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kertészek többsége valószínűleg ugyanúgy ültet krumplit. Az előre kijelölt sávban egyenlő távolságra egymástól elveti a gumókat, majd befedi őket földdel, és várja, hogy megjelenjenek az első hajtások. Létezik azonban egy egyszerű trükk, amivel könnyedén akár meg is duplázhatjuk a termést. A módszer egyáltalán nem bonyolult. Az ültetésre szánt gumót vágjuk ketté úgy, hogy mindkét részén maradjon hajtás. Ezt követően tegyük a kettévágott részeket egy szemeteszsákba, szórjunk bele hamut, és jól rázzuk össze a krumplival. A lényeg, hogy a burgonya vágott részére jusson hamu. Erre egyébként azért van szükség, hogy a különböző betegségek és baktériumok ne tudják megtámadni a burgonyát. 

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a vágott rész kerüljön a földre lefelé fordítva. A burgonyát egyébként nem szabad nagyon mélyre ültetni, mert akkor nem tudnak előbújni a növények a talajból. Az a legjobb, ha három ujjnyi földdel takarjuk be a gumókat. Egy hasznos tipp, hogy amikor a hajtások kibújnak a földből, utána érdemes két oldalról földet szórni rájuk, mert így akár onnan is előtörhetnek újabb hajtások, és így még több termésünk lehet.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?