Pusztító atkák lephetik el a kerted, ha nem vagy résen: így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
A pókszabásúak közé tartozó atkák néhány nap alatt el tudnak szaporodni, és komoly károkat is okozhatnak a kiskertekben. Ha időben felismerjük őket, akkor környezetbarát módon is védekezhetünk, és nem kell azonnal a vegyszeres módszerekhez nyúlnunk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az atkák a pókszabásúak közé tartoznak, és szinte minden kiskertben előfordulnak valamilyen formában. Minél nagyobb egy terület, annál több atkaféle fordulhat elő a kertben. Az atkák általában akkor szaporodnak fel, ha száraz, meleg az idő, az idei időjárás pedig tökéletesen megfelelő volt számukra. Tavasszal, amikor nem esett az eső, akkor nagyon sok atka volt a kertekben, majd mikor most véget ért a hűvös, esős periódus, akkor újra megjelentek. A fóliasátrakban és az üvegházakban gyakrabban jelennek meg az atkák, mert nincs eső, ami a leveleket lemosná, így ha figyelünk rá, hogy frissítő permetet juttatunk a növényekre, akkor nem csak a növények egészségét, de a kondíciójukat is erősíteni tudjuk.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az egyik leggyakoribb faja a takácsatka, amelyet onnan ismerhetünk fel, hogy egyik napról a másikra szárazak és barnás színűek lesznek a növényeink levelei, a fonákon pedig bronzszínű szövedéket hagy maga után. A takácsatka nem válogat, a dísznövényektől a zöldségeken át, bárhol felbukkanhatnak. A gubacsatkafélék az atkák egy másik szintén gyakori családja, amelyek a dión is gyakran előfordulnak. Kártételük pedig, hogy dudorokat és kinövéseket okoznak a levélen. Egy másik bosszantó csoportja az atkáknak a szamócán előforduló levélatkák. 

Védekezni ellenük vegyszeresen is lehet, de érdemes kipróbálni a természetes, vegyszermentes módszereket is. Biokertészek gyakran használnak ellenük például rebarbarából készült főzetet, kakukkfű teát, vagy gilisztaűző varádicsból készült oldatot, de sokan próbálkoznak narancsfaolajjal is. Sokan a kénporozást használják az atkák gyérítésére, valamint a Neem olajat is érdemes kipróbálni. Emellett használhatunk még ellenük szakboltban megvásárolható ragadozó atkákat, illetve ragadozó poloskákat is. Azt azonban érdemes figyelembe venni bármelyik módszert is választjuk, hogy az atkák nem fognak kipusztulni, csak csökkenteni tudjuk a számukat, így néhány naponta ismételjük meg a választott védekezést, az atka ugyanis nagyon pici állat és nagyon gyors a nemzedékváltása. Akik vegyszerrel szeretnének védekezni az atkák ellen, azoknak a fenpiroximát, etoxazol, vagy a spirodiklofen hatóanyag tartalmú atkaölő szereket kell keresniük.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?