Sosem volt még ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Évek óta egyre több problémát okoznak a kertekben a poloskák. Nehéz védekezni ellenük, és habár a mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, komoly gondot jelent, hogy a táplálkozó lárvák a termések érésekor jelennek meg, ilyenkor azonban már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is. Találtunk egy szuper és gyors módszert, amellyel távol tarthatók a poloskák a zöldségektől és gyümölcsöktől, néhány szál gabonával a kertünkben ugyanis könnyedén elterelhetjük a figyelmüket.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy zárt agráros Facebook-csoportban szúrtunk ki egy hatékony módszert, amellyel fel lehet venni a harcot a poloskák ellen. Egy kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, miszerint tavaly észrevette, hogy amikor a szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, a poloskák elkezdték a kalászoló zöld gabonát szivogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezt követően mindnehova ültetett néhány szem búzát négyzetméterenként, és habár már csak szeptemberre kezdtek kalászt nevelni, ezekkel már az egész kertből össze tudta gyűjteni a poloskákat. Így az ősszel érő gyümölcseit alig érte kár. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A kerttulajdonos a biztonság kedvéért idén is kipróbálta a módszert, és még tavaly ősszel az egész kertjében elvetett néhány szem gabonát. Mikor kalászolni kezdtek, minden reggel gyorsan körbejárta a kertet és a kalászokon lévő poloskákat (a kalászokon még a zöldek is könnyen észrevehetőek) leszedte. Jelenleg nincs poloska a tulajdonos kertjében, pedig vegyszert nem használ. Elmondása szerint a módszere hatékony a zöld vándorpoloskák, a márványos poloskák, valamint ezek lárvái ellen is. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és idönként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát igazábol az év bármely szakában el lehet vetni a kertben, de az agusztusban vetett növényeknek már nemigen lesz kalászuk. 

Aki attól tartana, hogy kézzel kell összeszedegetni az állatokat a növényekről, az használjon kesztyűt, és a növények alá tartott ecetes, mosószeres vízbe "rázza" bele a rovarokat. Komoly rázásra nincs szükség: a poloskáknak ugyanis szokásuk, hogy ha megrezzen a növény, azonnal lefelé dobják magukat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?