Spórolj a költségeken: építs víztakarékos kertet

Rengeteg költséget levehet a kertészek válláról, ha spórolni tudnak a vízköltséggel a kiskertben. A víztakarékos kert kialakítása sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák, és nem feltétlenül a kavicsos területek növelésére, illetve a szárazságtűrő, sivatagi növények ültetésére korlátozódik. Mutatunk néhány hasznos ötletet, amelyekkel te is kialakíthatod otthon saját víztakarékos kertedet.

A kertben a vízmegtakarítás nem csak a sivatagi növényekre és a kavicsos területekre korlátozódik. Ráadásul még a zöldség- és virágkertek is hasznosíthatják a víz megőrzéséhez használt néhány módszert a kertben. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Xeriscaping

Ennél a módszernél a szárazságtűrő növényekre épülő kertkialakítás van a fókuszban. A magyar névvel még nem rendelkező irányzat középppontjában az öntözést, gondozást alig igénylő növényfajtákból összeállított kert áll. Ez a módszer tökéletesen alkalmas a víz megtakarítására a kertben, az alacsony vízigényű növényekkel ugyanis minimálisra csökkenthető a vízhasználat. Érdemes a szárazságtűrő növények mellé őshonos növényeket is ültetni, ugyanakkor több felmérés is bizonyította, hogy a helyi, szárazságtűrő füvek használatával a gyep vízigénye akár a felére csökkenhet.

Kövirózsák (Forrás: upload.wikimedia.org)

Ültess szárazságtűrő növényeket

Bár hagyományosan a sivatagi növényeket tartjuk szárazságtűrőnek, nem ők az egyetlenek. Vannak olyan szárazságtűrő növények, mint a díszfüvek, gyógy- és fűszernövények, amelyeknek szintén nagy hasznát vehetjük. A legjobb módja annak, hogy megfelelő szárazságtűrő növényeket találjunk az, ha a házunk körüli területet járjuk körbe, és onnan merítünk ötletet, ott ugyanis olyan fajták fejlődnek, amelyek jól bírják majd a kertünk éghajlatát. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az évelő növények általában sokkal jobban bírják a szárazságot, mint az egyévesek.

A legtöbb gyógynövény - mint a levendula is - bírja a szárazságot (Forrás: novenytar.krp.hu)

Használj talajtakarót a kertben

A talaj nedvességtartalmának megőrzése és a szükséges öntözés mennyiségének csökkentése érdekében a több vizet igénylő növények köré a sűrűn használt talajtakaró a jó megoldás. Sok kertész használ mulcsot a fű vagy kavics helyett. A természetes mulcs elnyeli a vizet, segít megőrizni a talaj hűvösségét, és a párolgás révén csökkenti a vízveszteséget.

Mulcstakaró (Forrás: oazis.hu)

Gondoskodj róla, hogy egészséges legyen a kert talaja

Minél egészségesebb a kertünk talaja, annál jobban megtartja a vizet olyan módon, amely a benne lévő növények számára előnyös. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a jó vízelvezetést úgy végezzük, hogy a vizet lefelé, nem pedig el- vagy kiengedjük. Emellett figyeljünk arra is, hogy ha nem kapálunk egyfolytában, akkor a föld mélyebb rétegeit nem szárítjuk ki, így elég csak annyiszor, amennyiszer tényleg szükség van rá.

Tippek a víz megőrzéséhez a kertben

Ha a reggeli vagy az esti öntözést választjuk a délutáni helyett, illetve a talajhoz közel öntözünk, akkor jelentősen csökkenthetjuk a párolgást, és sokkal ritkábban fordulnak majd elő gombás vagy egyéb fertőzések a kertünkben. Azzal is jelentősen csökkenthetjük a vízhasználatot, ha az árnyékkedvelő növényeket valóban árnyékban tartjuk. Illetve érdemes gyűjteni az esővizet is, az eső ugyanis ingyen van, és a növények is jobban szeretik.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Új trendek hódíthatják meg a kertészkedés világát 2021-ben.
Itt is érezhető a koronavírus hatása: leáldozóban az eddig megszokott kertészkedésnek?

Csak néhány agyagcserépre lesz szükségünk.
Egyszerű és nagyszerű: víztakarékos megoldás fillérekből (videó)


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu