Súlyos pénzekbe kerülhet a növényvédelem tavasszal

agrarszektor.hu
Érzékelhetőn enyhébb az eddigi tél az előző évekhez képest, és hiába jósolnak nagy fagyokat és mínuszokat az elkövetkező napokra, az elmúlt hónapok fagymentes időjárása komoly következményekkel is járhat kertünk számára. A kártevők ugyanis gond nélkül áttelelhetnek, ami azt jelenti, hogy tavasszal erősebb fertőzésekre kell majd készülni, ez pedig jelentősen megnövelheti a növényvédelmi költségeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Komoly következményei lehetnek kertünkben ha huzamosabb ideig fagymentes és enyhe a tél, az idei pedig ilyennek mondható. Hiába jönnek most azonban keményebb fagyok, valószínűleg nem fognak hetekig tartani. Az enyhe telek egyik legnagyobb hátránya, hogy gond nélkül áttelelhetnek a rovarkártevők és rágcsálók, így a tavasz és a nyár folyamán erősebb fertőzésekre kell majd készülni, amelyek akár 25 százalékkal magasabb növényvédelmi költséget, illetve a termésben mennyiségi, illetve minőségi kiesést is eredményezhetnek - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Apáti Ferenc, a Fruitveb Gyümölcstermesztési Főbizottságának elnöke.

A kártevő rovarok (levéltetű, pajzstetű, vértetű, atka, stb.) gyümölcsfákon áttelelő alakjait meglehetősen erősen gyérítik a kemény fagyok. Ez a hatás azonban csak akkor érvényesül megfelelő mértékben, ha a hőmérséklet mínusz 10-15 fok körüli, és több héten keresztül, tartósan érvényesül. A talajlakó kártevőket is csak a kemény fagyok gyérítik kellőképpen, amikor több 10 centiméter mélyen átfagy a talaj, az utóbbi időben azonban egyre ritkábbak az ilyen telek.

Hasonlóan hat a téli időjárás a rágcsáló kártevőkre is, melyek közül például a mezei pockok a gyümölcsültetvényekben is nagy kárt okozhatnak. Ezeket a kártevőket nem a hideg, hanem a vastagabb hótakaró vagy a "jégpáncéllá fagyott" hóolvadék pusztíthatja erőteljesebben, idén azonban ilyenre sem volt példa - hangsúlyozta az elnök. 

Januárban és februárban szinte semmilyen technológiai beavatkozás nem áll rendelkezésünkre a megelőzésre. Érdemes ugyanakkor márciustól kezdve fokozott figyelmet fordítani a növényvédelmi megfigyelésekre. Nagy hangsúly lesz a megelőző jellegű védekezéseken, valamint a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezésekkel is csökkenthetjük a kártevők számát - közölte Apáti Ferenc. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33