Tavasz a kiskertekben: ne féljünk a különlegességektől!

A legtöbben minden évben ugyanazokkal a zöldségfajokkal vágnak neki a kiskerti szezonnak. Érdemes azonban bővíteni a fajtakínálatunkat, hisz ezzel nem csak valami újat próbálhatunk ki, de színesebbé is tehetjük a kertünket. Összegyűjtöttünk néhány különleges, és Magyarországon még annyira nem népszerű zöldségfajtát, amelyeket mindenképp ajánlunk kipróbálásra a kertekbe.

A rukkola, másnéven borsmustár, habár most már egyre ismertebb, de nehezen terjedt el karakteres, kissé savanykás íze miatt. Fontos tudni róla, hogy fiatal zsenge korában érdemes leszedni a levelét, és azt fogyasztani, mert az öreg levelek íze már jellegtelen. Nagyon jó saláta alapanyag, és a megszokott jégsaláta, és fejes saláta tökéletes helyettesítője lehet.

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségfaj a piacon. Érdemes kipróbálni azonban a megszokott méretű, formájú és színű fajták mellett, a szokatlan színű és alakú terméseket is. Ilyen például a fekete paradicsom, amely éretten sötétvörös színű lesz, és ilyenkor a legédesebb. Szintén édes íze miatt lehet kedvenc a sárga színű paradicsom, amelynek sokkal nagyobb a cukortartalma, és kisebb a savtartalma. Az érdekes alakokat kedvelőknek javasoljuk a körte, vagy apró kapszula alakú fajtákat is. A fekete mellett a legérdekesebbek a zöld színű paradicsomok, ezek termése éretten is zöld színű marad, talán kissé áttetszőek, vagy sárgásabb színűek lesznek később. Választhatunk még barna vagy csíkos fajtákat is kertünk változatossá tételéhez.

Egészségtudatos körökben egyre jobban kezd elterjedni az édesburgonya, más néven batáta, amelyet sokan a krumpli helyettesítésére használnak. Habár a nevük azonos, rendszertanilag nem rokonai egymásnak, csak a gumójuk hasonlít. A termés húsának színe lehet narancssárga, sárga, lila, vagy akár vörös is. Zsírtartalma alacsony, viszont nagyon gazdag vitaminokban, valamint cukorbetegek is fogyaszthatják. Ültetése nem nehézkes, első alkalommal palántát ültetünk, ezután, mikor már lesznek gumóink, azokat csíráztatjuk és ültetjük majd el.

Izgalmas lehet még ha céklából sem a megszokott színű fajtákat választjuk. A sárga, vagy másnéven arany cékla finom, édes íze miatt lehet kedvelt, de ültethetünk fehér és bordó vagy pink erezettel rendelkező, csíkos céklát is.


A fűszernövények között is találhatunk érdekességeket. A bazsalikom az egyik legközkedveltebb közülük, de a hagyományos zöld színű mellett, ültethetünk még lila bazsalikomot is, ami nem csak különleges színe, de szárazságtűrőképessége miatt is kedvelt lehet. Ugyanakkor kezd egyre népszerűbb lenni a citrom illatú bazsalikom is, melynek levelét megdörzsölve finom citromillat ütheti meg az orrunkat.

Érdemes megemlíteni még a lila karfiolt is, aminek színe a közhiedelemmel ellentétben, nem génmanipuláció következménye, hanem egy keresztezés útján jött létre. Színét a sok antocianin festékanyagnak köszönheti.

Nem kell megijedni tehát az újdonságoktól, termesztésük és gondozásuk ugyanolyan, mint ismertebb társaiké, nem igényelnek plusz odafigyelést, mégis változatosságot csempészhetünk a mindennapok étkezési szokásaiba.

  
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Így gondozd, hogy jövőre is virágozzon!
A szezon kedvence: a mikulásvirág

Megéri, kora reggel elvégezni a kerti munka nagy részét.
Filléres trükkök nemcsak kezdőknek: ezekkel garantáltan tiéd lesz a legszebb kert

Számtalan feladat akad a kertben júniusban is.
Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu