Útmutató a gyümölcsfák helyes metszéséhez: ezek a legfontosabb lépések

Már hetek óta eljött a körte- és almafák metszésének ideje, ezt a fontos feladatot pedig egészen augusztus végéig elvégezhetjük. A metszésre minden évben szükség van, hiszen ezzel szabályozhatjuk az új hajtások növekedését, valamint elősegítjük a kis termőnyársak fejlődését. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell nyáron megmetszeni a gyümölcsfákat.

Minden gyümölcsfa igényli a nyári metszést - írja a hobbikert.hu. Ennek a műveletnek a legfőbb célja, hogy a metszéssel irányt szabjunk az új hajtások növekedésének, illetve, hogy elősegítsük a gyümölcsöket tartó rövid, zömök kis termőnyársak megfelelő fejlődését. A körtefákat általában július közepétől lehet metszeni, míg az almafákat néhány héttel később, körülbelül augusztus végéig. A friss, idei hajtások akkor metszhetők, ha az alsó harmaduk már fássá, keménnyé vált. A metszéskor a lehető legjobb minőségű szerszámokkal dolgozzunk - a tiszta, egyenletes vágásfelületek ugyanis gyorsan gyógyulnak. Kerüljük az ágvágók használatát, mivel az azok okozta sebekkel kárt tehetünk az ágakban. Mutatjuk mik az alma- és körtefa nyári metszésének legfontosabb lépései: 

1. lépés

Vegyük szemügyre az egész fát, és mérjük fel, tervezzük meg előre, mi az, amit a metszés végeredményeként látni szeretnénk. A metszést azokkal az ágakkal kezdjük, amelyektől mindenképpen meg kell, hogy szabadítsuk a fát: ezek az elszáradt, élettelen, beteg vagy sérült ágak, valamint azok az erőteljesen felfelé törő hajtások, amelyek túlnyúlnak még a fa legtetején is.

2. lépés

A metszést igénylő hajtások az idei új hajtások, amelyeket arról ismerünk fel, hogy a főágakról ágaznak el és körülbelül 18-23 cm hosszúak. Vágjuk ezeket vissza úgy 3-4 levéllel a tavaly nőtt ágszakaszok felett.

3. lépés

Ügyeljünk arra, hogy a metszés helye egy-egy levélhónalj fölé essen, és attól ferdén eltartson. Rövidítsük meg az összes oldalhajtást, és csak azokat hagyjuk érintetlenül, amelyek a fa esztétikus szerkezetének kialakításához szükségesek. Ha olyan hajtást látunk, amely tavaly megmetszett elágazásból nőtt ki, az idén nőtt hajtásrészt egy levélnyire vágjuk vissza.

4. lépés

Metszéskor az egyik legfőbb célunk, hogy a gyümölcsöket tartó, bütykös kis termőnyársak körülbelül 10 cm-re essenek egymástól. A túlzsúfoltan nőtt termőnyársak ritkítására a hideg hónapok az ideálisak, mindazonáltal, ha szükséges, nyáron is végezhetünk némi ritkítást annak érdekében, hogy az érő gyümölcsöket több napfény érje.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Néhány szabályt kell csak betartanod.
Így nevelj otthon saját citromfát: sokkal egyszerűbb, mint gondolnád


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu