Útmutató a gyümölcsfák helyes metszéséhez: ezek a legfontosabb lépések

Már hetek óta eljött a körte- és almafák metszésének ideje, ezt a fontos feladatot pedig egészen augusztus végéig elvégezhetjük. A metszésre minden évben szükség van, hiszen ezzel szabályozhatjuk az új hajtások növekedését, valamint elősegítjük a kis termőnyársak fejlődését. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell nyáron megmetszeni a gyümölcsfákat.

Minden gyümölcsfa igényli a nyári metszést - írja a hobbikert.hu. Ennek a műveletnek a legfőbb célja, hogy a metszéssel irányt szabjunk az új hajtások növekedésének, illetve, hogy elősegítsük a gyümölcsöket tartó rövid, zömök kis termőnyársak megfelelő fejlődését. A körtefákat általában július közepétől lehet metszeni, míg az almafákat néhány héttel később, körülbelül augusztus végéig. A friss, idei hajtások akkor metszhetők, ha az alsó harmaduk már fássá, keménnyé vált. A metszéskor a lehető legjobb minőségű szerszámokkal dolgozzunk - a tiszta, egyenletes vágásfelületek ugyanis gyorsan gyógyulnak. Kerüljük az ágvágók használatát, mivel az azok okozta sebekkel kárt tehetünk az ágakban. Mutatjuk mik az alma- és körtefa nyári metszésének legfontosabb lépései: 

1. lépés

Vegyük szemügyre az egész fát, és mérjük fel, tervezzük meg előre, mi az, amit a metszés végeredményeként látni szeretnénk. A metszést azokkal az ágakkal kezdjük, amelyektől mindenképpen meg kell, hogy szabadítsuk a fát: ezek az elszáradt, élettelen, beteg vagy sérült ágak, valamint azok az erőteljesen felfelé törő hajtások, amelyek túlnyúlnak még a fa legtetején is.

2. lépés

A metszést igénylő hajtások az idei új hajtások, amelyeket arról ismerünk fel, hogy a főágakról ágaznak el és körülbelül 18-23 cm hosszúak. Vágjuk ezeket vissza úgy 3-4 levéllel a tavaly nőtt ágszakaszok felett.

3. lépés

Ügyeljünk arra, hogy a metszés helye egy-egy levélhónalj fölé essen, és attól ferdén eltartson. Rövidítsük meg az összes oldalhajtást, és csak azokat hagyjuk érintetlenül, amelyek a fa esztétikus szerkezetének kialakításához szükségesek. Ha olyan hajtást látunk, amely tavaly megmetszett elágazásból nőtt ki, az idén nőtt hajtásrészt egy levélnyire vágjuk vissza.

4. lépés

Metszéskor az egyik legfőbb célunk, hogy a gyümölcsöket tartó, bütykös kis termőnyársak körülbelül 10 cm-re essenek egymástól. A túlzsúfoltan nőtt termőnyársak ritkítására a hideg hónapok az ideálisak, mindazonáltal, ha szükséges, nyáron is végezhetünk némi ritkítást annak érdekében, hogy az érő gyümölcsöket több napfény érje.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ilyenkor is akad munka bőven a kertekben.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 9 pontos feladatlista


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu