Vedd fel a harcot a gyomok ellen: mutatjuk, hogyan csináld

Nagyon nehéz a gyomokkal és gazokkal szembe szállni, egy gyommentes kert kialakítása pedig egyenesen elképzelhetetlennek tűnhet. Van azonban megoldás, és nem feltétlenül kell kémiai vegyszerekhez sem nyúlnunk ahhoz, hogy megszabaduljunk a gyomoktól.

A gyommentes kert egyik legfőbb titka, hogy nem hagyunk helyet és teret a gyomok terjedéséhez. Ennek érdekében érdemes rászoknunk arra, hogy bizonyos növényeket - amelyek erre alkalmasak - sűrűbben ültetünk, az ágyásokat is jobban beültetjük, így ha nincsenek kopasz foltok a kertben, a gyomok is nehezebben tudnak megjelenni. Új szegély telepítése előtt például nagyon gondosan tisztítsuk meg a talajt, nehogy maradjon benne nem megfelelően eltávolított gyom gyökere. Az olyan évelő gyomok, mint a szulák például egészen apró, leszakadt gyökérdarabból is képes újrahajtani, ezért mindig igyekezzünk a gyökereket a lehető legpontosabban eltávolítani.

Ha megfelelően megtisztítottuk a talajt, akkor érdemes mulcsot, illetve valamilyen talajtakarót használnunk. Helyezzünk körülbelül 5 centiméter vastag mulcsréteget a növényeink köré, ahol pedig nagyon nehéz megszabadulni a különböző évelő gyomoktól, ott vagy az egész területre rakjunk mulcsot, vagy pedig terítsünk le gyomokat elfojtó fóliát, ahol az abba vágott lyukakba kell ültetni a növényeket, a fóliát pedig érdemes teljes terjedelmében lefednünk valamilyen mulccsal. 

A régi, de hatékony módszer, a kapálás is beválhat. Nem mindegy azonban, hogy mikor tesszük. Az egynyári gyomokat ugyanis akkor érdemes kikapálni amikor még kicsik, mert ha hagyjuk őket túl nagyra megnőni, akkor elkezdenek versengeni a termesztett növényeinkkel a fényért és a különböző tápanyagokért. Arra is figyeljünk, hogy a kapálást száraz, meleg időben tegyük, mert így a földből kikerült gyomok hamar elszáradnak majd. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Minden esetben ajánlott elolvasni a használatra vonatkozó utasításokat.
Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

Íme néhány tuti módszer a bosszantó kártevő ellen.
Sosem volt még ilyen egyszerű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek