2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Növény

140 milliárdnyi támogatás kifizetését kezdte meg ma az MVH

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közös, a Nyakas Pincészetben tartott sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter és Palkovics Péter, az MVH elnöke közösen indították el 2012-es évre szánt területalapú támogatások (SAPS)fennmaradó hányadát.
 
 

Mint azt Palkovics Péter elmondta, minden eddiginél nagyobb keret került most szétosztásra, melynek összege eléri a 294 milliárd forintot, vagyis az elmúlt 3 évben mintegy 30 százalékkal nőtt. Az Unió által jóváhagyott 4,829 millió hektár SAPS bázisterületet figyelembe véve egy hektárra mintegy 59 744,7 forint jutott, a támogatásban közel 175 ezer gazdálkodó részesült. Hozzátette, a támogatás jövőre ismét hozzávetőlegesen 10 százalékkal növekszik majd, az MVH előzetes kalkulációi szerint hektáronként 233 euró lesz az összeg.

A most elindított kifizetések túlnyomórésze még a hónap végéig lezárul, azaz februárra már a pályázók közel 98 százaléka a teljes összeg birtokában lesz, a többiek február illetve március folyamán juthatnak a pénzükhöz. Az MVH elnöke ugyanakkor megjegyezte, idén is lesznek olyanok, akik csak április magasságában kapják meg a támogatási összeget, ezekben az esetekben jellemzően birtokvita húzódik az ügy hátterében, lezárulásukkal természetesen azonnal megindul a kifizetés. Az igénylések hibaszázaléka kapcsán Palkovics Péter elégedettségének adott hangot, hogy a fejlesztések, a precíz felkészítési és feldolgozói munka eredményeképpen idén először csokkent egy százalék alá, pontosabban 0,7 százalékra a rosszul beadott kérelmek aránya, azaz az Unió részéről is legfeljebb csak minimális kifogások érhetik az odaítélt támogatások jogszerűségét.

Az MVH által folyósított egyéb támogatások kapcsán Palkovics Péter elmondta, az MVH januárban agrár-környezetgazdálkodás (AKG) támogatásra 8 milliárd, kedvezőtlen adottságú területek támogatására 1,3 milliárd, míg Natura 2000 gyepterületek támogatására 1,4 milliárd forintot fizet ki. A borászati fejlesztésekre szánt pályázatokról szólva az MVH elnök úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt két év aluligényléseivel szemben idén a mintegy 4 millió eurós keretre 5,8 milliós igény jelentkezett. Az MVH ebben az esetben a beérkezés sorrendjében bírálja el a beérkezett pályázatokat, az idei keretből kiszorulókat pedig az idei év októberében meghírdetendő időszak elejére veszik, így senki nem esik el a támogatástól, legfeljebb időben tolódik el a teljesítés.


Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu