15 milliárdos agrárforgóeszköz hitel a gazdáknak

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor a kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kabinet szerdai ülésén az agrárforgóeszköz hitelprogram elindításáról döntött, amelyet április végétől vehetnek igénybe a mezőgazdasági termelők, halgazdálkodók és termeltető vállalkozások.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 15 milliárd forintos agrárforgóeszköz hitelt a gazdálkodók elsősorban takarmányvásárlásra fordíthatják. A programban lévő forrást a gazdálkodók 1-50 millió forint közötti összegben, termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe. A kamat mértéke 7,5 százalék, a futamidő három év. A kormány döntött arról is, hogy az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogram keretét 5 milliárd forinttal megemeli. Így a korábbi 6 milliárd forinttal együtt most 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Az agrárforgóeszköz vis maior programot eddig már több száz gazdálkodó vette igénybe. A múlt évi extrém időjárási körülmények miatt 26 ezer gazdálkodót ért kár, és mintegy 800 ezer hektárról jelentettek be kárigényt.

A program keretében 1-50 millió forint között vehetnek fel kölcsönt a gazdák ötéves futamidőre, egy év türelmi idővel 6 százalékos kamatra. A kölcsön összege szántó és legelő esetében hektáronként 200 ezer, az ültetvénynél hektáronként 500 ezer forint lehet. Az állatokra 200 ezer forint kölcsön vehető fel.

Az agrárforgóeszköz vis maior hitelkeret emelés célja, hogy minél több katasztrófa- és elemi kárt szenvedett mezőgazdasági termelő hozzájusson a program által kínált kedvező kamatozású finanszírozási lehetőséghez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03