2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Növény

2012-ben már fordított áfával lehet értékesíteni a gabonát

A hazai gabonát, az olajos magvak és a fehérje növények termését 2012-ben már fordított áfával lehet értékesíteni, a törvény július elsején lép hatályba. Az új rendszer kiszűri a piacról az illegális kereskedőket és több lesz a költségvetés áfabevétele - mondta az MTI-nek Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán a Mezőhegyesi Ménesbirtokon tartott agrárfórumon.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Czerván György az MTI-vel közölte: a tárca a törvénytől a feketekereskedelem automatikus megszűnését várja, és a papíron bonyolított látszat exportügyletek megszűnését. Az államtitkár példaként említette Romániát, ahol a fordított áfáról szóló törvény bevezetésének hatására az illegális szereplők kilencven százaléka tűnt el a gabonakereskedelemből, és az ottani költségvetés áfabevétele kétszeresére nőtt.

Az államtitkár elmondta: Magyarországon a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya mintegy harminc százalék, hasonló az arány a szőlő- és borágazatban, a húsnál közelíti az ötven százalékot. A parlament májusban fogadta el a fordított áfa bevezetéséről szóló törvényt, amely szerint az eladó az adókötelesen értékesített termény után nem számít fel áfát, nettó áron értékesít, az áfa megfizetésére a vevőt kötelezik. A törvény a gabonafélékre, az olajos magvakra és a fehérje növényekre vonatkozik.

Czerván György megemlítette: a tárca vizsgálja a fordított áfa törvény bevezetésének kiterjesztését az agrárium egyéb területeire.

 

forrás: MTI/Hvg

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu