Hétvégére bekeményít az időjárás: durva lehűléssel indít az újév

agrarszektor.hu2020. január 1. 10:00

Hidegfront jön az új év első hétvégéjén, szombaton napközben ugyanis erős széllel megérkezik a durva lehűlés. A front átvonulását ugyanakkor csak kevés csapadék fogja kísérni átvonulását, így nagy havazás most sem várható az országban.

Nyugodt napokkal indul az új esztendő, majd hétvégén északnyugat felől hidegfront érkezik - írja az Időkép. A front erős, helyenként viharos széllel vonul át, csapadék azonban csak elszórtan várható. Kezdetben záporok, északkeleten kisebb eső ónos eső fordulhat elő, majd a hidegebb levegő beáramlásával egyre inkább hózáporok fordulhatnak elő.


Az ICON-EU modell előrejelzése vasárnap reggelre a 850 hPa-os főizobárszint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan (Forrás: Időkép) 


Nagy havazás most sem várható. Ez azt jelenti, hogy tartós, megmaradó hóréteg kialakulására ezúttal sem számíthatunk, inkább csak helyenként fehéredhet ki átmenetileg a táj. A lehűlés nem lesz hosszú életű, a jövő hét első napjaiban ismét enyhébb levegő érheti el térségünket.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Címkék:
csapadék, levegő, időjárás, , hideg, havazás, szél, zápor, hidegfront, lehűlés, ónos-eső, hétvége, hóréteg,