Gyomirtós mézzel öntötték le a méhészek a mezőgazdasági minisztériumot

MTI2020. január 16. 10:30

Gyomirtóval szennyezett mézzel öntötte le szerdán a német mezőgazdasági minisztérium berlini épületének lépcsőjét egy német méhész házaspár, hogy így tiltakozzon a növényvédőszerek egyik vitatott összetevőjének használata ellen.

Sebastian és Camille Seusing egy vödörnyit locsolt ki a minisztérium lépcsőjére abból a nagy mennyiségű glifozáttal szennyezett mézből, amely a vitatott szerrel kezelt szántóföldek közelében lévő brandenburgi méhészetükből származik. A párnak 4 tonnányi mézet kellett megsemmisítenie, ez nagyjából 60 ezer euró veszteséget jelent, ami veszélyezteti a megélhetésüket. Seusingék felszólították Julia Klöckner mezőgazdasági minisztert, hogy tegyen többet a glifozát virágos növényeken való alkalmazásának megakadályozásáért.

A környezetvédők - a német Bayer vegyipari óriás által forgalmazott Roundup nevű gyomirtóban megtalálható - glifozát azonnali betiltását követelik, aggódva, hogy annak használata a méhek és egyéb rovarok populációnak hanyatlását okozhatja. A német kormány ígéretet tett arra, hogy idén megkezdi a glifozát fokozatos kivonását a forgalomból, és 2023 végére teljesen beszünteti a szer használatát.

Címkék:
szántóföld, mezőgazdaság, méz, veszteség, növényvédő-szer, glifozát, méhész, környezetvédő,