Most nem szabad megállni a földeken: marad a kellemes, nyárias idő

met.hu2020. szeptember 4. 14:30

Egyre melegebb, többnyire száraz, igazán jó érlelő idő vár ránk a folytatásban. Ráadásul a talaj is megázott a hét elején az ország döntő részén, mely a már elvetett repcének teremt ideális feltételeket a csírázáshoz. Ahol pedig még nem került a mag a talajba, ott igazán jó magágyat lehet készíteni, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai előrejelzésében.

Az elmúlt egy hét során gyakorlatilag egy csapadékhullám vonult át az országon egy hullámzó frontrendszer hatására. Bár a múlt hét végén a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton, északon már kialakult egy-két zivatarrendszer, mely néhol jelentős károkat is okozott, írta meg a met.hu. A jelentős, országos csapadék hétfőre, keddre érkezett meg. Összességében többnyire 10 és 30 mm között alakult a lehullott eső mennyisége, de a Duna-Tisza közének déli részén ennél kevesebb, északnyugaton pedig ettől több hullott. A talaj fölső 50 cm-es rétegének nedvességtartalma a hét végére sokfelé 50, helyenként már 40% alá csökkent, így kifejezetten jól jött a kiadós csapadék. Ennek hatására a felszín közeli 20 cm-es réteg a Dunántúlon és az ország északi részén feltöltődött, az Alföldön maradtak szárazabb területek.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A hétvégén a magasban erős déli áramlással az említett frontrendszer előoldalán, forró, száraz levegő érkezett fölénk. Már szombaton is országszerte 30 fok fölött alakultak a maximumok, vasárnap pedig, az idei nyár legmelegebb napján, az Alföld déli részén többfelé a 37 fokot is meghaladta a kora délutáni hőmérséklet. A forró, száraz időben sokfelé alakult ki légköri aszály a kora délutáni órákban. A 10-15 fokkal hűvösebb levegő hétfőre, keddre érkezett meg az országba. A felhőzet csökkenésével és a szél gyengülésével csütörtökre helyenként már 10 fok alá csökkent reggelre a hőmérséklet, és az ősz egyértelmű jeleként már nagyobb ködfoltok is megjelentek.

Augusztusban összességében az átlagosnál 1-2 fokkal melegebb időjárás volt a jellemző hazánkban. Komolyabb hőhullám csak a hó legvégén fordult elő. A csapadék mennyiségében nagy különbségek alakultak ki az egyes országrészek között. Többnyire 50-110 mm közötti mennyiség esett a hónap során, de lokálisan nyugaton, délnyugaton és északon 120-200 mm közötti csapadékösszegek is előfordulnak. Ugyanakkor az Alföld középső és keleti tájain helyenként 30 mm sem esett. A sokévi átlagtól vett eltérés is rendkívül mozaikos képet mutat.
A nyár egészét tekintve az átlagosnál kissé melegebb, és a legtöbb helyen jóval csapadékosabb három hónap áll mögöttünk. Az ország keleti felén és délnyugati tájain esett nagyobb mennyiség, míg északnyugaton, és foltokban a Dunántúl keleti és déli részén a sokévi átlagnál kevesebb hullott.

A kukorica és a napraforgó az érés fázisában járnak, előbbi a viaszérés, utóbbi a citromérés és a növényszáradás fenológiai fázisában. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A dunántúli területekre a nyár második felében érkezett a több csapadék, a szemfejlődés időszakára, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. A napraforgónak már nem használt a héten lehullott csapadék, azonban a kukorica még örült neki. A meleg időjárás kedvező volt a most érő gyümölcsök számára a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához, bár a hét végi forróság már többfelé napégést is okozott, a zivatarokkal érkező sokfelé viharos szélnek pedig erős gyümölcshullás lett a következménye. A megfelelő talajmunkák után jó magágyba kerülhet a repcemag, a már elvetett növény pedig a csírázáshoz szükséges esőt is megkapta.

A folytatásban jellemzően száraz levegő alakítja időjárásunkat, legfeljebb vasárnap és hétfőn alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok, főleg az északnyugati országrészben. Területi átlagban az ország döntő részén nem várható számottevő csapadék a következő 6-8 nap során. Erős szélre nagy területen hétfőn és kedden kell számítani, a többi napon csak napközben élénkül meg a légmozgás. A hét végére 25-30 fokig erősödik a nappali felmelegedés, majd a jövő hét első felében pár fokot csökken a hőmérséklet. A derült, szélcsendes éjszakákon helyenként 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Sokat fog sütni a nap, mely a meleg idővel párosulva jól segíti majd az érést, és a mezőgazdasági munkákat.

Címkék:
kukorica, napraforgó, csapadék, előrejelzés, omsz, agrometeorológia, hőmérséklet, országos-meteorológiai-szolgálat, met.hu,