Miért szárnyal a búza ára?

Takarék Agrár242020. szeptember 17. 07:00

192,5 euróig emelkedett a búza tonnánkénti ára a párizsi árutőzsdén az elmúlt héten. Ez a legmagasabb szint április óta, ráadásul nem sokkal az aratást követően, amikor a gabonaárak általában időszakos mélypontjukon tartózkodnak. Mindezt egy olyan évben, amikor a globális termés csúcsokat dönt, és az átmenő készletek nagysága is folyamatosan nő, ami már az éves termelés csaknem 40 százalékára rúg.

Az Európai terméskilátások kapcsán meg kell említeni, hogy az orosz termés igen jó - csaknem 74 millió tonna, ami az utóbbi 8 év második legjobb eredménye - de a kereslet is az, köszönhetően a gyengélkedő rubelnek és az erős eurónak, ami komolyan megdrágítja az uniós árut az orosszal szemben.

Ugyanakkor Európában jócskán elmarad a termés a várakozásoktól, főleg Franciaország (-25%) és az Egyesült Királyság (-35%) tekintetében. Mindazonáltal az európai gabona iránti kereslet nyilvánvalóan erőteljesen növekedhet a magas árak ellenére is. Amit egyrészről az erőteljes kínai kereslet - Jangce áradás jelentős károkat okozott -, másrészről az Egyesült Királyság (az utóbbi 30 év legrosszabb búzatermése) kényszerű importja indokolhat. Harmadrészt pedig - érzésem szerint - a koronavírus okozta bizonytalanságok egyes a belső igényeiket nagyrészt importból kielégítő országokat készletezésre sarkallhatnak, valamint Afrika növekvő igénye is támaszthatja a búza jegyzéseket.

A búza felvásárlása kapcsán kettő helyzet van kialakulóban. A termelők a felfelé kúszó árakban bízva még kivárnának az értékesítéssel, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a naprafogó betakarítása már elkezdődött és a kukoricáé is a nyakunkon van. Kelleni fog a raktárkapacitás!

A képet árnyalja ráadásul, hogy a hazai malmok a búza nagyrészét már beszerezték az export pedig még nem indult be isten igazából.

Minazonáltal érdekes, hogy a termelési adatok fundamentálisan nem indokolják ebben az időszakban ezeket az árszinteket! Lehet, hogy mégsem lesz idén rekordközeli termés? 

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címkék:
gabona, búza, takarékbank, búzatermés, terméskilátás, takarékbank-agrárcentrum, takarék-agrár24,