Szigorúbb szabályok jönnek: pórul járhat az a földtulajdonos, aki ezeket nem tartja be

agrarszektor.hu2021. július 26. 11:00

A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

Június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása. Ennek értelmében ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30%-ot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A NAK kiemelten kéri tagjait és minden gazdát, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében fokozottan figyeljék tábláikat, hiszen a rendelet módosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű-fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt. A parlagfű elleni védekezésről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címkék:
parlagfű, szabályozás, nak, gyomirtás, szankció, tőszám, gyom, kaszálás, gyomnövény, fertőzöttség, parlagfűirtás, jogszabályváltozás,