Viharokkal csap le a hidegfront az országra: így mossa el az eső a brutális hőséget

agrarszektor.hu2021. július 27. 14:45

Hétvégén hullámzó hidegfront helyeződik Magyarország felé, így fokozatosan mindenhol megszűnik a hőség. Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporokra, zivatarokra több helyen, akár több alkalommal is számítani lehet. Ráadásul felhőszakadással, szélviharral és jégesővel kísért heves zivatarok is jó eséllyel előfordulhatnak.

Péntek éjfélig a nagy meleg miatt a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el az országos tisztifőorvos - írja az Időkép. Hétvégén azonban változás kezdődik, északnyugat felől egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront közelíti meg térségünket, mely előreláthatóan hétfőre át is vonul hazánk fölött. Így augusztus első napjaiban megszűnik a hőség.

Szombaton és vasárnap megosztott lesz időjárásunk, legalábbis ami a hőmérsékletet illeti. Északon és nyugaton elkezd mérséklődni a kánikula, ugyanakkor az Alföld déli részén kitart a hőség, szombaton még 36-37 fok is lehet. Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporokra, zivatarokra több helyen, akár több alkalommal is számítani lehet. Felhőszakadással, szélviharral és jégesővel kísért heves zivatarok is jó eséllyel előfordulhatnak. A front mögött hétfőre nagy területen viharossá fokozódhat az északnyugati szél, ekkora várhatóan délkeleten is megszűnik a kánikula.

Címkék:
időjárás, jégeső, augusztus, zivatar, szél, zápor, hidegfront, felhőszakadás, lehűlés, hétvége, szélvihar, hőségriadó,