Kiadták a figyelmeztetést: jégesővel és hatalmas széllel csaphat le a vihar az országra

met.hu2021. szeptember 16. 12:15

A zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legfrissebb előrejelzés szerint csütörtök déltől péntek éjszakáig bárhol kialakulhatnak zivatarok. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett azonban esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Ma a déli, délutáni óráktól elsősorban a Dunántúl nyugati, északnyugati részén alakulhat ki zivatar, de kisebb valószínűséggel a keleti országrészben is előfordulhatnak - olvasható a met.hu oldalán. Főként az Alpokalján az intenzívebb zivatarokhoz felhőszakadás, apró szemű jégeső és esetleg viharos (60-70 km/h feletti) széllökés is társulhat. Este egy hidegfront érkezik, amely hatására az eső és zápor mellett zivatartevékenység is várható. A front kelet felé vonulásával északnyugaton fokozatosan stabilizálódni kezd a légkör és a csapadéktevékenység is áthelyeződik a keleti területekre.

Pénteken napközben már főleg az Alföldön és a délnyugati megyékben fordulhat elő zivatar, amelyek még a szombatra virradó éjszaka is kitarthatnak kiemelten az északkeleti harmadban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy északkeleten néhol 20 mm feletti csapadék is lehullhat 24 óra alatt.

Címkék:
csapadék, jégeső, zivatar, figyelmeztetés, zápor, vihar, országos-meteorológiai-szolgálat, hidegfront, felhőszakadás, széllökés, elsőfokú, zivatarveszély, elsőfokú-figyelmeztetés, viharos-szél,