Hatalmas eső jön hétfőn: térképen mutatjuk, hova, mikor csap le a vihar

agrarszektor.hu2021. szeptember 26. 11:00

A napos, nyáriasan meleg hétvégét követően a jövő héten fokozatosan visszatér a hűvösebb, ősziesebb idő. A hét első felében nedvesebb levegő érkezik Magyarországra, így hétfőn a keleti, északkeleti országrész kivételével már többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra.

Az időjárás változása már hétfőn elkezdődik, nyugat, délnyugat felől ugyanis egyre több felhő érkezik fölénk, hosszabb napos időszakokra csak keleten, északkeleten számíthatunk - írja az Időkép. Nyugaton, délnyugaton már reggel kialakulhatnak záporok, zivatarok, aztán napközben fokozatosan északkelet felé terjeszkedik a csapadék, ám a keleti, északkeleti tájakra ezen a napon várhatóan még nem érkezik meg. Itt lesz melegebb, akár 26-28 fokot is mutathatnak a hőmérők, miközben a felhősebb, csapadékosabb Dunántúli tájakon 20 fok közelében marad a csúcshőmérséklet.

Forrás: Időkép

Az ország nyugati, délnyugati felén nagy területen hullhat 5-10 mm-t meghaladó mennyiség, sőt lokálisan, intenzívebb csapadékgócokban 20 mm-nél is több eshet. A csapadékra hajló idő egészen csütörtökig kitart, miközben a nappali felmelegedés is fokozatosan gyengül, a hét közepén jellemzően 17-22 fokot mérhetünk a délutáni órákban. Országos csapadékra előreláthatóan nem kell számítani, viszont nap mint nap kialakulhat majd eső, zápor, helyenként zivatar, akár egyszerre több helyen is. A szél zivatarok környezetében, valamint kedden nyugaton zivataroktól függetlenül is felerősödhet, egyébként mérsékelt, időnként élénk légmozgás lesz jellemző.

Címkék:
csapadék, eső, időjárás, felmelegedés, zivatar, szél, zápor, vihar, légmozgás, ősz, felhő, felhős, hűvös,