Durva fordulatot vesz az időjárás: szokatlan meleg tarolja le az országot

agrarszektor.hu2022. február 16. 10:30

Szinte már tavaszias lesz az időjárás csütörtökön Magyarországon, északnyugaton akár 18-20 fokot is mérhetünk. Délután azonban érkezik egy hidegfront, melynek hatására egyre nagyobb területen fordulhat elő eső, zápor, de néhol akár az ég is megdörrenhet.

Igazán kora tavaszias lesz a hőmérséklet csütörtökön, ugyanis egy hidegfront előterében feltámad a délnyugati szél, sokfelé élénk, erős széllökésekre kell majd számítani, és helyenként viharos lökések is előfordulhatnak - írja az Időkép. Ezzel együtt enyhe levegő áramlik hazánkba, így 10 és 17 fok közé melegszik a levegő az ország legnagyobb részén a kora délutáni órákra, viszont északnyugaton akár 18-20 fokot is mérhetünk. Csütörtökön kora délutánra északnyugaton akár 18-20 fok köré is melegedhet a levegő a hidegfront megérkezése előtt. Így veszélybe kerülhet a február 17-ére vonatkozó napi országos melegrekord, ugyanis az OMSZ hivatalos mérései szerint Sellyén 18,6 fok volt 1998-ban azon a napon, mely a jelenlegi rekord.

Forrás: Időkép

Majd csütörtök délután észak-északnyugat felől megérkezik egy hidegfront, melynek hatására egyre nagyobb területen fordul nyugatira, északnyugatira a szél, melyet sokfelé kísérhetnek erős, viharos széllökések. A front előtt is kialakulhat már eső, zápor több tájegységünkön is, de délután a front hatására is számítani kell helyenként futó záporok megjelenésére, néhol akár az ég is megdörrenhet.

Címkék:
eső, időjárás, rekord, szél, zápor, meleg, hidegfront, széllökés, melegfront, melegrekord, csütörtök,