Eldurvult a helyzet a magyar gabonapiacon: ennyibe került most a búza és a kukorica

agrarszektor.hu2022. február 24. 12:45

Magyarországon az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 101,4 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február második hetében. A takarmánykukoricát 32 százalékkal magasabb, 89,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták február második hetében.

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) februári előrevetítésében 781 millió tonnára jelzi a 2021/2022. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás szintén 781 millió tonna lehet, így 278 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint 21,7 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. A tagországok időjárása kedvezett az őszi kalászosoknak, még Romániában és Bulgáriában is - ahol a vetés idején szárazság volt - biztatóak a terméskilátások. Ennek ellenére Közép-Európában, Spanyolországban és kisebb mértékben Délkelet-Európában a jelenlegi csapadékhiány - amennyiben a tél végéig elhúzódik - kedvezőtlenül hathat a hozamokra. Jelentős mennyiségű esőre lenne szükség, hogy a talajok vízkészlete teljesen feltöltődjön, mielőtt újra növekedni kezdenek a növények. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 1 százalékkal kisebb területről, 4,9 millió hektárról, csaknem 36 millió tonna búzát (+1 százalék) arathatnak. Németországban 2,9 millió hektárról 22,1 milliót tonna (+4 százalék) termény kerülhet a tárolókba 2022 nyarán. Romániában 2,1 millió hektárról 8,7 millió tonna (-16 százalék), Lengyelországban 2,4 millió hektárról 11,9 (-0,5 százalék) kibocsátást jeleznek. Magyarországon a Tallage szerint 5,1 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 101,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február második hetében. Ez az árszint 45 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) újra jegyzik az euro búzát és a takarmánybúzát. Az euro búza szeptemberi jegyzése 90 ezer forint/tonna volt február 14. és 18. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára február 11-18. között 750 forinttal 88,25 ezer forint/tonnára nőtt. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 282-294 dollár/tonna tartományban mozgott február 7. és 18. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 262-274 euró/tonna között alakult.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Kukorica

Az IGC februári tájékoztatása szerint 1203 millió tonna lehet a világ 2021/2022. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználás 1199 millió tonna lehet, így a zárókészlet 281 millió tonnára tehető. A Tallage februári előrevetítése szerint az Európai Unióban a kukorica vetésterülete 9,1 millió hektár lehet az idén, az egy évvel korábbitól 2 százalékkal maradhat el. A nitrogénműtrágyák jelenlegi magas ára miatt a növény részesedése tovább csökkenhet a vetésforgóban, mivel a kukorica nagyobb műtrágyahasználatot igényel. A főbb termelő tagországok közül egyedül Romániában számítanak a terület 1,5 százalékos növekedésére a szakértők (2,63 millió hektár). Ezzel szemben Franciaországban és Magyarországon a terület 5 százalékos csökkenését jelzik, így sorrendben 1,45 és 1,01 millió hektárt foglalhat el a növény. Lengyelországban 4 százalékkal 970 ezer hektárra, Olaszországban 2 százalékkal 580 ezer hektárra csökkenhet a vetésterület. 

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 89,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 32 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése változatlanul 92 ezer forint/tonna volt február 7. és 18. között. A termény május-júliusi jegyzése 1000 forinttal, egyaránt 93 ezer forint/tonnára csökkent, miközben a november-decemberi kurzus 500 forinttal 83,5-84 ezer forint/tonnára nőtt. A chicagói árutőzsdén 278-285 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 248-256 euró/tonna között alakult a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt tőzsdenapokon.

Címkék:
gabona, búza, kukorica, műtrágya, csapadék, gabonapiac, vetésterület, takarmánykukorica, kalászos, takarmánybúza, kukoricatermés, étkezési-búza,