Ez kemény: ki nem találnád, melyik országba kerülhet a lengyel alma java

agrarszektor.hu2022. május 13. 17:30

Az Egyiptomba irányuló lengyel almaexport a kötelező akkreditívek bevezetése miatt megtorpant, ami sok fejfájást okozott a beszállítóknak (Lengyelország: gyakorlatilag leállt az egyiptomi almaexport). A kivitt mennyiségek csökkenése február végén kezdődött, és márciusban is folytatódott.

A lengyel exportőrök kétségbeesetten próbáltak információhoz jutni az egyiptomi bankoktól, a kormánytól és a kairói nagykövetségüktől is. Bár a nagykövetségről hivatalos válasz még nem érkezett, a PIORiN rendszer adatai szerint áprilisban már helyreálltak a szállítások, legalábbis a volument tekintve. A havi bontásban közölt adatok szerint a tavaly áprilisi 4929 tonnával szemben 2022 áprilisában már 8242 tonna almát szállítottak a lengyelek Egyiptomba. Ezzel a fáraók földje a belarusz korlátozások miatt az idei szezonban valószínűleg Lengyelország legfőbb exportcélpontjává válik - írja a FruitVeb.

Címkék:
gyümölcstermesztés, export, almatermesztés, lengyelország, lengyel-alma, egyiptom, almatermés, almatermelő, gyümölcstermelő, almatermesztő, exportcikk, almatermelés,