Durva, ami a román gabonával történt: váratlan hírek érkeztek

agrarszektor.hu2022. augusztus 24. 14:27

Románia 9 millió tonna búzát aratott le idén - közölte a mezőgazdasági minisztérium. Ez pedig nem számít a legjobbnak, hiszen az időjárás és a magasabb termelési költségek miatt a termés nagyjából ötödével csökkent a tavalyi évhez képest.

Az ország gabonatermése 2021-ben rekordot ért el, hiszen 11,3 millió tonna búzát arattak a termelők. Petre Daea mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a termés akár 18%-kal is kevesebb lehet ehhez képest, de még így sem kell tartani attól, hogy nem jut exportra. Románia búzafelhasználása átlagosan 2,5 millió és 3 millió tonna között mozog, valamint az EU legnagyobb gabonaértékesítői közé tartozik és exportőr a Közel-Keleten, Egyiptom a fő vásárló - írja a Reuters. A tárca azt is közölte, hogy jelenleg húsz megyében aratnak napraforgót és kukoricát a gazdák. A magas hőmérséklet és az elhúzódó aszály sújtotta a termést, és az előzetes minisztériumi adatokból kiderült, hogy a 7 millió hektárnyi területből 420 380 hektáron történt kár.

Címkék:
gabona, gabonapiac, termés, gabonaexport, románia, gabonatermelés, gabonatermés, gabonatermesztés, gabonafélék, exportcikk,