Európára kiterjedő Mikotoxin program 2022-ben is az SGS-nél (x)

PR2022. szeptember 19. 05:00

Az SGS idén is biztosít előzetes és megbízható információt az ügyfelek terményeinek toxin tartalmáról még a betakarítás előtt. A 2022-es Mikotoxin Programunk során szakembereink az aratást megelőzően 5-10 nappal, a helyszínen vesznek mintát a kukoricatáblákból és ezt követően kerülnek a kukoricacsövek a laboratóriumunkba toxin vizsgálatra, ahol megállapítjuk milyen mérgező anyagok vannak jelen partnerünk terményeiben.

A mikotoxinok bizonyos penészgombák által termelt, természetesen előforduló toxinok, amelyek megtalálhatók a szántóföldi növényekben vagy azok felületén.  Mivel ezek a növények a takarmányoknak és az élelmiszereknek az alapanyagai, így egészségügyi kockázatot jelentenek.

A penészgombák sokféle kultúrnövényen és élelmiszeren kifejlődhetnek, beleértve a gabonaféléket, kukoricát, dióféléket, fűszereket, szárított gyümölcsöket, almát és kávébabot. A penészgombák szaporodásához a meleg és párás körülmények az ideálisak. A penészgomba kialakulhat betakarítás előtt vagy betakarítás után, illetve tárolás közben is. A betakarítás előtti körülmények a szántóföldön minden évben eltérnek és így régiónként és évjáratonként jelentős eltérés lehetséges a fertőzöttségben.

A legtöbb mikotoxin kémiailag stabil és túléli az élelmiszer-feldolgozást, akár a hőkezelést vagy fagyasztást is. A mikotoxinok számos káros egészségügyi hatást okozhatnak és komoly egészségügyi veszélyt jelentenek mind az emberek, mind az állatok számára.

A mikotoxinok bekerülhetnek a szervezetünkbe közvetlenül fertőzött élelmiszer elfogyasztásával, vagy közvetve olyan állati termékekből, amelyek alapanyagául szolgáló állatokat szennyezett takarmánnyal etetnek.

Jelenleg több, mint 400 mikotoxint ismerünk, melyek közülük kevesebb, mint 20 toxin olyan amelyről tudjuk, hogy kiemelkedő humán- és állategészségügyi kockázatot jelentenek. A leggyakoribb mikotoxinok, amelyek az emberi egészségre és az állatállományra aggodalomra adnak okot az aflatoxinok, az ochratoxin, a patulin, a fumonizinek, a zearalenon és a nivalenol/deoxinivalenol.

Az SGS, mint a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége, veszélyelemzést és kockázatalapú megelőző ellenőrzéseket biztosít, amelyeket a Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) megkövetel.  Mi, az SGS-nél abban tudunk hatékonyan segíteni, hogy a kockázatokat már a kereskedés előtt felmérhessék a gazdák és a kereskedők, és az egyedi döntéshozatalban már előre fel tudjanak készülni az esetleges szükséges többlet vizsgálatokra.

(x)

Címkék: