Gabonaalku: az ENSZ segítségét kéri Oroszország

MTI2022. november 3. 15:29

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólította az ENSZ-t, segítsen teljesíteni a fekete-tengeri gabonaegyezmény azon részét, amely megkönnyítené Oroszország saját élelmiszer- és műtrágyaexportját. A miniszter arról is beszélt, hogy Oroszország sokkal több gabonát és műtrágyát lenne képes exportálni, mint Ukrajna.

Szergej Lavrov jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival tartott ammáni sajtóértekezletén leszögezte: továbbra sem lát előrelépést az orosz gabona-és műtrágyaexport előmozdításában, bár Oroszország visszatért a gabonaegyezményhez. Az orosz külügyminiszter a kérdésben egy nappal azt követően szólalt meg, hogy az országa közölte, ismét részt vesz a gabonaszállítási kezdeményezésben, amelyben a múlt hét végén függesztette fel részvételét, miután hajóit támadás érte a Szevasztopoli-öbölben.

Szergej Lavrov újságírók előtt kijelentette, hogy "Oroszország összehasonlíthatatlanul több gabona- és műtrágyaexportra képes, mint Ukrajna". A kérdéses gabonaegyezmény egyébként, ha nem sikerül meghosszabbítani, november 19-én fog lejárni.

Címkék:
ukrajna, műtrágya, export, oroszország, gabonaexport, megállapodás, orosz-ukrán-háború, gabonaszállítmány, gabonaszállító, teherszállítás,