Havazás jön szombaton: térképen mutatjuk, hol és mikor lesz hó

agrarszektor.hu2022. december 10. 09:01

Hétvégén téliesre fordul az időjárás Magyarországon, az esőt először szombat délután az Alpokalján váltja fel havazás. Vasárnap már keleten is havazhat.

Szombaton érkezik a következő mediterrán ciklon dél, délnyugat felől, így átmeneti szünet után a nap második felében ismét egyre többfelé ered el az eső - írja az Időkép. Ugyanakkor, ahogy a ciklon északkelet felé helyeződik, egyre inkább a hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk, már holnap napközben megkezdődik északnyugat felől a hideg, fagyos levegő beáramlása a nyugati tájakra. Így elsőként holnap délután az Alpokalján havas eső, havazás váltja az esőt. Ezt követően a Bakonyban, az Északi-középhegység csúcsain történhet meg a halmazállapot-váltás, síkvidéken pedig nyugatról kelet felé haladva a következőképpen:

Fontos megemlíteni, hogy mediterrán ciklonról van szó, vagyis a csapadék tér- és időbeli lefolyása és halmazállapota még mindig rejt magában némi bizonytalanságot. Vastagabb, akár 10 cm-t elérő hótakaró főként a Bakonyban és az Alpokalján alakulhat ki. Hétfőre elvonul a csapadék, szeles, igazi téli időre van kilátás.

Címkék:
csapadék, tél, eső, fagy, időjárás, , hideg, előrejelzés, havazás, hótakaró, vasárnap, szombat,