Kiderült, mikor érkezhet meg az igazi tél Magyarországra: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2023. január 10. 14:33

Egy időre búcsút inthetünk a száraz, tavaszias télnek, komoly fordulatot vesz az időjárás Magyarországon. Három mediterrán ciklon érkezik és úgy tűnik, hogy bár rövid, de igazi télies időszak várható.

Az eddigi enyhe nyugatias áramlásnak azzal szakadt vége, hogy hideg, északi levegő „zuhant” a Földközi-tenger medencéjébe. Vasárnap Olaszország térségében ennek hatására mediterrán ciklon alakult ki, amely egy gyorsvonat sebességével érkezve hétfőn hazánkat is elérte. Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak elmondta, hogy a ciklonból jelentős esőre számíthatunk, a csapadékhajlam csak kedd délután kezd mérséklődni, a magasabban fekvő, nyugati tájakon havazásba is válthat. Hozzátette, hogy a folyamat a héten még kétszer megismétlődik, de a mostaninál már kevesebb esővel.

Hétfőn érkezett egy mediterrán ciklon, melyből országszerte 20-30 milliméternyi eső valószínű, de helyenként akár még is ennél több eshet - ez pedig nagyon soknak számít, főleg, ha azt nézzük, hogy ez körülbelül a január havi átlag, ami most kevesebb mint 48 óra alatt érkezik. Mostani adatok szerint a másik két ciklon 12-e és 17-e környékén érkezhet, viszont kevesebb csapadékot hoznak. A következő napokban a magasabban fekvő területeken enyhe mínuszokat is mérhetünk. Az Alpokalja és a Bakony magasabban fekvő területein az eső havazásba válthat, sőt síkvidéken sem zárható ki a hó megjelenése, ám utóbbi esetben tartósabb hóréteg kialakulására azonban nincs esély.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint jelentős változást a 17. tájára előrejelzett ciklon hozhat. A megelőző napokban Nyugat-Európát komoly hidegbetörés éri, ami a következő napokban éri el hazánkat: pár napos télben lehet részünk, január 17-21. között fagypont körüli középhőmérsékletekre van kilátás. Elég távoli időszak a pontosabb prognózishoz, de ekkor megnő síkvidéken is a havazás esélye, majd a hónap utolsó harmadában ismét felmelegedés kezdődik

- írja a lap.

Címkék:
mediterrán, eső, havazás, esőzés, ciklon, január,