Havazás jön csütörtökön: térképen mutatjuk, hol, mennyi hó várható

agrarszektor.hu2023. január 18. 16:01

Csütörtök este újabb ciklon hoz havat Magyarországra. A legtöbb hó a Dunántúlon és északon várható, és ezúttal nemcsak a hegyekben ébredhetünk fehér tájra. Habár havazás nem lesz az ország délkeleti felén, egy-egy égzengés izgalmassá teheti az időjárást, keleten, délkeleten zivatar alakulhat ki.

Egy újabb rövid szünet után csütörtökön érkezik a következő mediterrán ciklon - írja az Időkép. Előbb eső, záporok alkulnak ki estétől egyre többfelé a Dunántúlon, majd a középső és keleti tájakon. Várhatóan hajnalban a Dunántúl nagy részén és északon havas esőbe, hóba vált az eső. A Bakonyban, az Északi-középhegység magasabb csúcsain gyarapodhat leginkább a hóréteg, ugyanakkor a Dunántúlon sokfelé fehéredhet ki a táj reggelre alacsonyabb szinteken. A Dunántúl északi felén és néhol északon változó intenzitással egészen késő délutánig kitarthat a havazás. 

A Nagy-Hideg-hegyen a frissen hulló hóval elérheti a fél méteres vastagságot a hóréteg. Éjjel főként az utóbbi tájakon fagyhat, így gyorsan gyarapodhat a hóréteg, nappal azonban pozitív tartományban alakul a hőmérséklet, vizes, tapadó hóra, latyakos utakra kell készülni. Emellett hófúvással kell számolni, a havas tájakon erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat, illetve csökkentheti le jelentősen a látótávolságot.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

Címkék:
mediterrán, csapadék, eső, fagy, időjárás, , kelet, havazás, zivatar, zápor, ciklon, délkelet,