Áramlik ki ez a zöldség Magyarországról: ki nem találnád, hova kerül a java

Áramlik ki ez a zöldség Magyarországról: ki nem találnád, hova kerül a java

agrarszektor.hu
Torma, cékla, zeller - bizonyára mind ismerjük ezeket a zöldségeket és fogyasztottuk is már őket, ugyanakkor nem kapnak túl nagy szerepet a mindennapi étkezésünkben. Pedig bőven van belőlük itthon jó minőségben, ráadásul elérhető áron. A gumós zeller kivitele például elképesztő módon, mintegy 124 százalékkal 1,9 ezer tonnára bővült 2022 első tizenegy hónapjában az előző évihez képest. Ami a tormát illeti, Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője, ennek ellenére a legtöbbször húsvétkor tesszük a kosarunkba vagy éppen az asztalra. Lapunk most annak járt utána, hogy az említett három zöldség milyen hónapokat tudhat maga mögött.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A KSH adatai szerint 1316 hektárról 8,86 ezer tonna tormát takarítottak be 2021-ben. A torma külkereskedelmi egyenlege pozitív. A KSH adataiból kiderült, hogy a tormakivitel mennyisége 21 százalékkal 7,62 ezer tonnára csökkent, míg értéke 6 százalékkal 4,23 milliárd forintra nőtt 2022 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Az export kétharmada Németországba és Lengyelországba irányult. Az import éves szinten nem jelentős, a vizsgált időszakban 10 százalékkal volt kevesebb (20,9 tonna), mint egy évvel korábban. A Budapesti Nagybani Piacon 2022-ben a belföldi friss torma termelői ára 6 százalékkal haladta meg (1123 forint/kilogramm) az egy évvel korábbit, 2023 1-8. hetében nem volt jelen torma a kínálatban - írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár meglepőnek tűnhet, de az Európai Unió legnagyobb tormatermelője nem más, mint Magyarország. A hazai torma jelentős része exportra megy, ahol - egyedi zamatának köszönhetően - jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz- és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A magyar tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhető legyen itthon is friss, illetve feldolgozott formában. Bár a hazai felhasználás jelentős, a legtöbb tormát Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba exportáljuk, jellemzően friss, lédig formában.

Zeller

Az Eurostat adatai szerint 2022 első tizenegy hónapjában gumós zellerből Hollandia 3 százalékkal kevesebbet (84,1 ezer tonna), Belgium 6 százalékkal többet (17,6 ezer tonna) értékesített a közösség belső piacán, mint egy évvel korábban. Magyarországon 221 hektárról 5,06 ezer tonna gumós zellert takarítottak be 2021- ben. A gumós zeller külkereskedelmi egyenlege negatív, a behozatala (elsősorban Hollandiából) 21 százalékkal 2,3 ezer tonnára csökkent, kivitele pedig elképesztő módon, mintegy 124 százalékkal 1,9 ezer tonnára bővült 2022 első tizenegy hónapjában az előző évihez képest. Az import kétharmada Hollandiából érkezett, a kiszállított áru legnagyobb célpiaca Románia volt, 60 százalékos részesedéssel. A Budapesti Nagybani Piacon az alábbiak szerint alakultak az árak 2022-ben:

  • a belföldi, kilogrammos kiszerelésű gumós zeller 370 forint/kilogramm (+43 százalék),
  • a darabos kiszerelésű terméké 299 forint/darab (+18 százalék).

2023 első nyolc hetében:

  • a kilogrammos kiszerelésű termék ára 34 százalékkal 370 forint/kilogrammra emelkedett,
  • a darabos kiszerelésű 26 százalékkal magasabb, 341 forint/darab áron volt jelen a kínálatban, mint egy évvel korábban,
  • a hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 51 százalékkal 417 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.
EZ IS ÉRDEKELHET

Cékla

A céklát és a jótékony hatásait megint csak nem kell bemutatni, éppen ezért is lehet érdekes, hogy mindenki ismeri, viszont már csak kevesebben fogyasztják. Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. Ez azonban most még tovább csökkent: szintén a KSH adatai lapján hazánkban 218 hektárról 6,03 ezer tonna céklát takarítottak be 2021-ben. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból és Olaszországból) 9 százalékkal 7,1 ezer tonnára nőtt, a kivitel (döntően Romániába) 5 százalékkal 966 tonnára csökkent 2022 januártól novemberig tartó időszakában az előző év azonos periódusához képest. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla ára 15 százalékkal 238 forint/kilogrammra emelkedett 2022-ben az előző évihez képest. Az idei év első nyolc hetében a belföldi cékla ára 258 forint/kilogramm volt, ami mintegy 54 százalékkal volt magasabb 2022 azonos időszakához képest.

Ráadásul tulajdonképpen bárhol termeszthető és gyorsan fejlődő zöldség. Leginkább gyökerét fogyasztjuk, pedig valójában minden része ehető. A vörös a legelterjedtebb céklaszín, de arany és csíkos változatok is léteznek. Bár nem tűri túl jól a hideget, egy enyhe fagynak még képes ellenállni és általánosságban jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékletekben is. Mivel gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért ne ültessük ilyen jellegű talajba. Éppen ezért fontos az is, hogy mikor ültetjük: meg kell várni, míg tavasszal a talaj felmelegszik és szárazabbá válik. Éppen ezért lassan eljön az idő, hogy bátran nekiláthassunk a termesztésének. Erről részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?