Hatalmas eső jön a héten: mutatjuk, hol várható a legtöbb csapadék

agrarszektor.hu2023. április 12. 12:17

Csütörtöktől csapadékosabbra fordul Magyarország időjárása, előbb egy hullámzó frontrendszer, majd egy mediterrán ciklon érkezik hazánk felé. Az ország egyes pontjain akár egy havi (40 mm) eső is lehullhat a hét végéig.

Az előrejelzések szerint a következő napokban nyugat felől egy hosszan elnyúló frontrendszer fogja megközelíteni a Kárpát-medencét. Ez az Alpok vonulatain keresztül éri majd el hazánkat, és bőséges csapadékot hozhat az ország nyugati felére - írta meg az Időkép.hu.

Csütörtökön a nyugati tájakon már több helyen lehet egész napos esőre készülni, miközben az ország többi részén elszórtan alakulhatnak ki záporok, valamint egy-egy zivatar is előfordulhat. A változó irányú szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet az esősebb nyugati tájakon csökkenhet 10 fok alá, míg a legtöbb helyen 14-21 fok közötti értékek várhatóak.

Pénteken már egy délnyugat felől érkező mediterrán ciklon okozhat sokfelé esős időt, emellett záporok, néhol zivatarok alakulhatnak ki. A nyugati, délnyugati szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. A maximumok 7 és 20 fok között alakulhatnak, vagyis jelentős hőmérsékleti kontraszt jöhet létre a nyugati és keleti országrész között.

A portál szerint a hétvége sem lesz csapadékmentes: szórványosan lehetnek záporok, helyenként zivatarok is kialakulhatnak, különösen a szombati napon. A legbőségesebb csapadékot a friss előrejelzések szerint a Nyugat-Dunántúl kaphatja, itt néhol akár egy havi (40 milliméter) eső is lezúdulhat a hét végéig. A hullámzó frontrendszer haladásától és a mediterrán ciklon pályájától függően a csapadék mennyiségében és eloszlásában azonban még lehetnek eltérések, akár jelentősebbek is.

Címkék:
mediterrán, csapadék, eső, időjárás, előrejelzés, kárpát-medence, zivatar, szél, zápor, ciklon, frontrendszer, csapadékmennyiség, időkép,