Itt a helyzetjelentés a magyar földekről: váratlan hírek érkeztek a kukoricáról

agrarszektor.hu2023. május 2. 12:14

Bár többször többfelé előfordultak esők, záporok a múlt hét második felében Magyarországon, ezekből jellemzően csak kis mennyiség esett, így összességében jól lehetett haladni a vetéssel. A már kelésben lévő kukorica és napraforgó számára a legtöbb helyen kellő mennyiségű nedvesség áll rendelkezésre a gyors fejlődéshez. A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, ugyanakkor több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében.

Az átlagosnál 2 fokkal hűvösebb, és az Alföld nagy részén szárazabb, míg a Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően csapadékosabb április utolsó hete is több fokkal hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál. A hét első két napján északkeleten és a déli országrészben hullott számottevő, 10-40 mm csapadék, míg az ország északnyugat-délkeleti tengelyének széles sávjában csak alig esett. A talaj felső fél méteres rétege a legtöbb helyen veszített nedvességtartalmából a mögöttünk álló egy hét során, ez alól csak az északkeleti országrész és a Nyugat-Dunántúl egyes tájai kivételek, de még így is kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A felszín közeli talajréteg különösen a Dunántúl északkeleti felén és az Alföld északnyugati részén száradt sokat. A hőmérséklet bár a hétvégén jelentősen emelkedett, a hét egészét tekintve így is 2-5 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó mind a kukorica vetése folyamatban van.

Változékony marad időjárásunk a folytatásban. Kedden és szerdán sok lesz a felhő fölöttünk, és kedden főként a Dunántúlon, szerdán máshol is többfelé lehet eső, zápor. A nagyobb mennyiségű csapadékra a Dunántúl mellett az északi országrészben lehet számítani, ezeken a tájakon 2-10 mm valószínű a két nap során, míg az Alföldön jellemzően 5 mm alatti mennyiség várható a hét első felében. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok nedvességvesztése lesz a jellemző. A növényvédelmi munkákat kedden és szerdán a csapadék mellett élénk szél is zavarja, a hét második fele, lesz alkalmasabb az ilyen jellegű feladatra. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul. Többnyire hajnalonként sem hűl 5 fok alá a levegő, legfeljebb csütörtökön és pénteken reggel lehet néhol ennél kissé hűvösebb, napközben pedig 18 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk, a csapadékos napokon és tájakon várható ennél pár fokkal alacsonyabb érték.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címkék:
repce, kukorica, napraforgó, csapadék, vetés, eső, növényvédelem, időjárás, hideg, dunántúl, kukoricatermesztés, gyümölcsös, hőmérséklet, virágzás, kukoricatermés, nedvesség,