Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőségről: ez mindenkit érint

MTI2023. június 19. 16:32

Az egyértelmű és egységes kommunikáció érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket hőség helyett ezentúl magas középhőmérsékletre adja ki - közölte a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, hogy veszélyjelző rendszerükben a figyelmeztető előrejelzéseket hőség helyett ezentúl a magas középhőmérsékletre fogják kiadni. Mint írták, azért változtattak a korábbi gyakorlaton, hogy egyértelművé tegyék, a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

A jövőben magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 25 és 27 Celsius-fok között várható. Második szintű figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 27 és 29 fok között várható. A figyelmeztetés legmagasabb szintje, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen legalább egy napig 29 fok fölött várható. Felhívták a figyelmet arra is, közeleg az idei szezon első hőségperiódusa.

Címkék:
változás, előrejelzés, hőmérséklet, hőség, figyelmeztetés, országos-meteorológiai-szolgálat, középhőmérséklet, veszélyjelzés,