Az EU kész utat engedni az összes ukrán terménynek

agrarszektor.hu2023. július 25. 16:59

Az Európai Unió készen áll arra, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportja szinte teljes egészében a szolidaritási folyosókon történjen - jelentette be Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa. Mint mondta, ez körülbelül havi 4 millió tonnan olajos magot és gabonafélét jelentene, amely mennyiség a tavaly novemberivel lenne egyenlő.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa szerdán közölte, hogy az Európai Unió készen áll arra, hogy Ukrajna a mezőgazdasági termékeinek szinte teljes egészét a szolidaritási folyosókon exportálja - írja a Reuters. A vezető kiemelte, ez körülbelül havi 4 millió tonna olajos magot és gabonafélék jelentene, amely mennyiséget tavaly novemberben sikerült elérni. Ezek a folyosók vasúti és közúti közlekedési kapcsolatokat egyaránt jelentenek az Ukrajnával határos EU-tagállamokon keresztül. 

Oroszország a napokban közölte, hogy kiszáll az ENSZ által támogatott fekete-tengeri gabonaegyezményből. Az oroszok kilépése előtt Ukrajna exportjának 60 százalékát szolidaritási folyosókon, 40 százalékát pedig a Fekete-tengeren keresztül szállították az egyezmény keretein belül. A megállapodás felbomlása súlyos következményekkel járhat az afrikai országok számára, amelyek nagyban függnek ezektől a tengeri szállításoktól. 

A mezőgazdasági biztos beszélt arról is, hogy az EU több olyan tagállami kezdeményezést is vizsgál, ami alapján közös tervet dolgozhatnak ki az ukrán mezőgazdasági áruk exportjának szállítási költségeinek fedezésére. Hozzátette, a szállítás finanszírozási költségeit jelenleg nem tudják megbecsülni. Az EU-n keresztüli ukrán gabonaszállítás bővítése érzékeny téma például Lengyelország és több, Ukrajnával határos uniós ország, köztük Magyarország számára is, ahol komoly versenyhátrányba kerültek a helyi gazdák a megnövekedett ukrán import miatt.

Címkék:
gabona, ukrajna, export, mezőgazdaság, ensz, gabonaexport, olajos-mag, mezőgazdasági-termék, gabonaegyezmény,