Szinte kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: meglepő, mire képes

agrarszektor.hu2023. augusztus 27. 13:31

Súlyos károkat okoz Magyarországon az idegenhonos inváziós növények közé tartozó selyemkóró, ráadásul nagyon gyorsan is terjed. Védekezni ellene és visszaszorítani nagyon nehéz, de az biztos, hogy az elpusztítására a legalkalmasabb idő akkor van, amikor az új növények előbújnak, 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni, ezért ekkor lehet hatékonyan kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni.

A selyemkóró nemcsak degradált élőhelyeken, csupasz talajfelszíneken üti fel a fejét, de úgynevezett záródott, természetes fajkészletű gyepen is elég egy igen kisméretű bolygatás, például egy vadászok által a talajra elhelyezett nyalósó, és egy-két éven belül sok száz növény lesz, az oda hullott néhány szem magból - írja az invaziosfajok.hu. Kiiktatni a növényt nagyon nehéz, ám jó tudni, hogy a növény elpusztítására legalkalmasabb idő az, amikor az új növények előbújnak. Körülbelül 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni, így ekkor hatékonyan lehet kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni. A következő alkalmas időpont a virágzás kezdete előtti, a tarackok ugyanis a virágzásra fordított energia miatt ekkor gyengébbek, így a bimbós növényeket lehet kaszálni. Az is hatékony, ha ebben az időszakban a növények föld feletti részeit eltávolítjuk, magyarul; ha egyszerűen „kigyomláljuk”.

Annak ellenére, hogy a szakirodalom óvva int a gyöktörzs bolygatásától, mivel az csak még több hajtás növesztésére serkenti a növényt, az a tapasztalat, hogy az évi többszöri „gyomlálás” évről-évre, egy nagyságrenddel csökkenti a sporadikus állományokat. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a föld fölötti részek eltávolításával, megfosztjuk fotószintetizáló részeitől, így nem képes olyan mértékben tápanyagot raktározni a gyökérzetében, mint egyébként.

Címkék:
talaj, tápanyag, invázió, vadász, gyom, kaszálás, talajfelszín, selyemkóró, gyomlálás,