Zivatarok csaphatnak le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu2023. augusztus 31. 09:01

Jobbára csapadékmentes, felhős és napsütéses idő várható a nyár utolsó napján Magyarországon. A nap során távozik a csapadékot hozó hidegfront az országból, csak az Alpokalján és az ország északkeleti területein fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

Csütörtök reggel és délelőtt fokozatosan megszűnik a csapadék Magyarországon, mindenütt csökken a felhőzet, és délelőttől már többórás napsütés várható gyengén vagy közepesen felhős ég mellett. Délután leginkább csak északkeleten és az Alpokalján alakulhat ki zápor, zivatar - olvasható a Kiderül.hu oldalán. A légmozgás fokozatosan északnyugatira, nyugatira fordul és többfelé megélénkül, ugyanakkor zivatarok mentén erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22-27 Celsius-fok között alakul. Késő estére 15-20 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint napközben elsősorban az északkeleti tájakon lehet néhol zivatar, amelyeket szélerősödés (45-65 km/h), intenzív csapadék (ált. 5-20 mm) esetleg kisméretű jég (< 1-2 cm) kísérhet. Az OMSZ a zivatarveszély miatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.

Címkék:
csapadék, jég, időjárás, zivatar, szél, zápor, országos-meteorológiai-szolgálat, napsütés, széllökés, viharos, zivatarveszély, elsőfokú-figyelmeztetés,