Súlyos döntést hozott az Európai Bizottság: jönnek az újabb szankciók?

agrarszektor.hu2024. március 22. 08:46

Az Európai Bizottság javaslatot készített az orosz és fehérorosz gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámok emelésére, és az intézkedéseket pénteken fogja bejelenteni - közölte Ursula von der Leyen, a Bizottság vezetője csütörtökön.

Újabb uniós szankció készül Oroszország és Fehéroroszország ellen. Az Európai Bizottság ugyanis javaslatot tett az ezekből az országokból származó egyes mezőgazdasági termékekre kivetett vámok emelésére - Írta meg a Reuters. Ahogy Ursula von der Leyen fogalmazott:

Előkészítettünk egy javaslatot az orosz és fehérorosz gabonafélék, olajos magvak és az azokból származó termékek behozatalára kivetett vámok emelésére, és több jó okunk is van arra, hogy ezt a javaslatot megtegyük.

Az Európai Bizottság vezetője szerint ez a lépés megakadályozhatni, hogy az orosz gabona destabilizálja az EU piacát ezeknek a termékeknek a tekintetében, ahogy azt is megakadályozza, hogy Oroszország felhasználja az e termékek Európai Unióba irányuló exportjából származó bevételeket. A megemelt vámok emellett azt is biztosítják, hogy a lopott ukrán gabona illegális orosz exportja ne kerüljön az EU piacára - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Címkék:
gabona, európai-bizottság, orosz, javaslat, oroszország, európai-unió, bizottság, vámemelés,