230 millió eurónyi agárpénzeket kell visszafizetnie a tagállamoknak

MTI
Az uniós tagállamoknak összesen 230 millió euró összegben kell, illetve kellett tavaly visszatéríteniük az EU agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által jogosulatlanul felhasznált forrásokat - erről fogadott el határozatot az úgynevezett záró elszámolási eljárás keretében az Európai Bizottság csütörtökön.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pénzt vagy azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert a felhasználás során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy mert nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a kifizetések ellenőrzésére. 
   

A visszafizetési kötelezettség a tagországok mintegy felét - 14 államot, köztük Magyarországot - érinti. A magyar korrekciós tétel azonban gyakorlatilag elhanyagolható: mindössze ezer euró, "felső pénzügyi határ túllépése" miatt, ráadásul ezt az összeget Magyarország már kiegyenlítette, most tehát csupán a fizetési kötelezettség utólagos megerősítése történt meg.
   

A kiugróan nagy tételek közt szerepel, hogy Görögországnak 83,6 millió eurót kell visszafizetnie "a szárított szőlő minimális hozamának nem megfelelő csökkentése" miatt,  Lengyelországnak pedig 79,9 millió eurót "a részben önellátó mezőgazdasági üzemek eredeti kérelmeinek ellenőrzésével és üzleti terveinek jóváhagyásával kapcsolatos hiányosságok" miatt. 
   

A görögök további 24 millió eurótól esnek el "az állattenyésztéssel kapcsolatos állomány-nyilvántartás és helyszíni ellenőrzések hiányosságai" következtében. Hasonló okból, "az állatok azonosítása és az állattartási támogatásokhoz kapcsolódó helyszíni ellenőrzések terén tapasztalt hiányosságok miatt" a britek visszafizetési kötelezettsége 10,3 millió euró.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03