2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Növény

2800 hektárt tarolt le a májusi ítéletidő - Eurómilliós károkról beszélnek

A hét elején két napon keresztül ítéletidő tombolt Németországban. A felhőszakadás és a jégverés több sávban letarolta a földeket, kimosta vagy beiszapolta a frissen elvetett kukoricát. Ez az időjárás merőben szokatlan errefelé, de sajnos egyre gyakoribbá válik.
 
 

Több millió eurós kárt okozott a hét eleji jégesőcunami Németországban, ami 2800 hektáron verte el a termést. A jégkárbiztosító (Vereinigte Hagelversicherung) jelentése szerint a két napon keresztül tomboló ítéleidő nagy pusztításokat okozott a földeken. Néhol négyzetméterenként 150  liternyi víz zúdult le, míg másutt a jégverés döngölte földbe a vetést.  A bejelentett kár 6,5 millió euró, a betakarítható termés hozamértéke legalább egymillió euróval csökken.

Képtelen befogadni ennyi vizet a föld (Forrás:gabot.de)

Az egyik legkeményebben érintett térség Észak-Rajna-Vesztfáliában Bielefeld, ahol 500 hektárnyi nemrég elvetett kukoricát és cukorrépát mosott ki a földből vagy iszapolt be teljesen az önzönvíz. Hessen tartomány sem úszta meg, itt leginkább a jégeső pusztított. A Boden-tó északi részétől Ulmig szintén egy erős zivatarzóna haladt végig sok jégkárt okozva. Bajoroszágot egy-egy sávban érintette a jégverés.

Kimosott és beiszapolt friss vetés (Forrás: agrarzeitung.de)

Németországban most kezdik észrevenni, hogy jégverés elleni biztosítás nélkül már túl kockázatos a termelés. Már csak egy lépés, hogy eljussanak az aktív védekezésig. Magyarország éghajlati okokból hamarabb ismerte fel, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás ellen jégvédelmi ágyúk hálózatával kell védekezni. A felhőszakadás problémáját ez persze nem oldja meg, és Németországban még mindig ez okozza a nagyobb gondot. A legviharosabb időszakuk érdekes módon nem a nyár, hanem az ősz.

Címlapfotó forrása: tag24.de

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu