2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Növény

2800 hektárt tarolt le a májusi ítéletidő - Eurómilliós károkról beszélnek

A hét elején két napon keresztül ítéletidő tombolt Németországban. A felhőszakadás és a jégverés több sávban letarolta a földeket, kimosta vagy beiszapolta a frissen elvetett kukoricát. Ez az időjárás merőben szokatlan errefelé, de sajnos egyre gyakoribbá válik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Több millió eurós kárt okozott a hét eleji jégesőcunami Németországban, ami 2800 hektáron verte el a termést. A jégkárbiztosító (Vereinigte Hagelversicherung) jelentése szerint a két napon keresztül tomboló ítéleidő nagy pusztításokat okozott a földeken. Néhol négyzetméterenként 150  liternyi víz zúdult le, míg másutt a jégverés döngölte földbe a vetést.  A bejelentett kár 6,5 millió euró, a betakarítható termés hozamértéke legalább egymillió euróval csökken.

Képtelen befogadni ennyi vizet a föld (Forrás:gabot.de)

Az egyik legkeményebben érintett térség Észak-Rajna-Vesztfáliában Bielefeld, ahol 500 hektárnyi nemrég elvetett kukoricát és cukorrépát mosott ki a földből vagy iszapolt be teljesen az önzönvíz. Hessen tartomány sem úszta meg, itt leginkább a jégeső pusztított. A Boden-tó északi részétől Ulmig szintén egy erős zivatarzóna haladt végig sok jégkárt okozva. Bajoroszágot egy-egy sávban érintette a jégverés.

Kimosott és beiszapolt friss vetés (Forrás: agrarzeitung.de)

Németországban most kezdik észrevenni, hogy jégverés elleni biztosítás nélkül már túl kockázatos a termelés. Már csak egy lépés, hogy eljussanak az aktív védekezésig. Magyarország éghajlati okokból hamarabb ismerte fel, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás ellen jégvédelmi ágyúk hálózatával kell védekezni. A felhőszakadás problémáját ez persze nem oldja meg, és Németországban még mindig ez okozza a nagyobb gondot. A legviharosabb időszakuk érdekes módon nem a nyár, hanem az ősz.

Címlapfotó forrása: tag24.de

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu