2019. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hírek - Növény

33 ezer gazdálkodó él támogatásokból

Jelentős, 40-60 milliárd forintnyi támogatást kapnak a gazdák a kedvezményes adórendszeren keresztül, amely az általuk igénybe vett agrár- és vidékfejlesztési, illetve egyéb támogatások harmadával-negyedével egyezik meg - derül ki a Napi Gazdaság által ismertetett Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmányából.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt 10 évben az adózás előtti átlagos adóterhelés az őstermelők esetében 19,4 százalékról 16,4 százalékra csökkent, míg az egyéni vállalkozók esetében 22,2 százalékról 17,1 százalékra mérséklődött. Ha a fizetendő adót az összes bevételhez viszonyítjuk, akkor az őstermelők 0,9 százalékos átlagos adóterhelése 2009-re 0,48 százalékra csökkent, míg az egyéni vállalkozások esetében 0,9-ről 1,2 százalékra nőtt. Összességében a vizsgált körben a bevétel és a fizetendő adó aránya nem éri el az egy százalékot sem.

A kistermelők 94 százaléka 8 millió forint alatti éves bevétellel bír, a tételes költségelszámolók 54, míg az egyéni vállalkozók 66 százaléka tartozik ebbe a körbe. Ugyanakkor az őstermelők 23-28 százaléka, mintegy 33 ezer ember vallja, hogy nulla forint jövedelemből él, de ebből még fejlesztésekre is futja. E körben magas a támogatásból származó bevétel, a kutatók pedig azt feltételezik, hogy adóköteles egyéb jövedelem híján a támogatásokból élnek. Az őstermelők 54, míg az egyéni vállalkozók 43 százaléka szerint 2009-ben az éves összevont jövedelme nem érte el a minimálbérnek megfelelő összeget. Tavaly összesen 131 489 egyéni vállalkozó és őstermelő összesen 31,311 milliárd forint adózás előtti jövedelemből 5,249 milliárd forintot fizetett be adóként. Az összes adóbefizetés felét a legjobban teljesítő egyéni gazdálkodók - őstermelők és vállalkozók vegyesen - 10-15 százaléka, mintegy 12-13 ezer adózó fizeti meg.

A tanulmány szerint 2009-ben a vélelmezett költségek áfatartalma közel 38 milliárd forint lehetett. A magyarországi feketekereskedelem 25-30 százalékos arányát alapul véve a tanulmány szerint potenciálisan 9-11 milliárd forint lehet az áfacsalás mértéke ebben a körben csak azáltal, hogy nem kell számlával igazolni a felmerült költségeket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu