4 milliárd jut idén földvásárlásra

agrarszektor.hu
Az idén a költségvetés 4 milliárd forintot biztosít földvásárlásra - közölte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerdán az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény szerint a szervezet "továbbra is a földpiac komoly szereplője kíván lenni", ezért minden olyan esetben élni fog elővásárlási jogával, amikor a hazai föld védelme azt indokolja. Ennek szellemében az NFA 2012-ben több mint 700 hektár földdel gyarapította a nemzet földvagyonát elővásárlással, és arra törekszik, hogy a földalapba került területekből a lehető legtöbbet a földhaszonbérleti pályázati rendszerben hasznosítsák.

Az NFA-nál az MTI érdeklődésére közölték: a 4 milliárd forint, ha szükséges, teljes egészében elővásárlásra is költhető, mivel elsődleges cél a zsebszerződések megakadályozása. Az így megszerzett földet pedig - amely erre alkalmas - haszonbérletbe adják. Az NFA eddig már több mint 1400 haszonbérleti szerződést kötött több mint 23 000 hektárra. A NFA jelezte: a 2012-es összesített adatok még nem állnak rendelkezésre működéséről.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?