2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Növény

450 millióért vesz védett földet az állam

450 millió forintot csoportosított át az Őrség Nemzeti Parkhoz a kormány, hogy 500 hektárnyi, valószínűleg zsebszerződéssel érintett természetvédelmi területet felvásároljon.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy védje és növelje az állami termőföld vagyont, megakadályozza a feltételezhetően jogellenes külföldi földhasználatot és a tiltott tulajdonszerzést.

A törvényi szabályozás szerint a védett és védelemre tervezett természeti területeket 2015 végéig állami tulajdonba kell venni, tehát a kormányhatározat jelentősen segíti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot a feladata teljesítésében – jelentette ki Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.
Az Igazgatóság bérbe adhatja a földeket olyan helyi magyar vállalkozóknak, akik a természetvédelemmel összhangban gazdálkodnak. A döntéssel a Kormány, a Birtokpolitikai Irányelvekhez hűen támogatja a helyi kis- és közepes vállalkozásokat, a családi gazdaságokat.
Az Őrségi Nemzeti Park területén mintegy 4600 hektár olyan természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld található, amelyet valószínűleg jogellenes szerződések segítségével külföldi állampolgárok használnak - írja a kormány.hu.

Az érvényes jogszabályok szerint kizárólag az Őrségi Nemzeti Park tehet vételi ajánlatot az érintett területekre vagy szerezhet tulajdont kisajátítással. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) ilyen törvényi lehetősége nincs, ezért a kormány a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2011-es állami földvásárlásra fordítható keretéből 450 millió forintot átcsoportosított az Őrségi Nemzeti Parkhoz.

 

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu