2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Növény

47 futballpályánál is nagyobb üvegházak épülnek Angliában

Két hatalmas üvegház épül Norfolk és Suffolk megyében, amelyek együttesen az angliai paradicsomtermelés 12%-át adhatják majd. Az üvegházak együttes mérete nagyobb lesz a londoni O2 Arénánál is, és a hírek szerint 360 új munkahelyet fog teremteni a két megyében.
 
 

A Colman család norfolki, Trowse városától keletre található Crown Point Estate nevű ingatlanján fog megépülni a világon az egyik első olyan üvegház-komplexum, amelyet az angliai vízművek víztisztító üzemeinek működése során keletkező, amúgy felesleges hővel fognak fűteni, ezzel is csökkentve a mezőgazdasági termelés karbonlábnyomát. A másik hasonló üvegház a suffolki Inghamban, Bury St. Edmunds mellett fog megvalósulni. A két építkezés összesen 29 hektárnyi területet fog lefedni, ami akkora, mint 47 egymás mellé tett futballpálya. A két üvegház együttesen Anglia paradicsomtermelésének 12%-át fogja kiadni.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

A terveket a Greencoat Capital, az Egyesült Királyság legnagyobb megújuló energiában érdekelt befektetője hirdette ki. A cég szóvivője elmondta, hogy a mezőgazdasági ágazatban a fűtés szén-dioxid-mentesítése mostanáig bosszantóan alacsony volt, különösen a szektor karbonlábnyomát figyelembe véve. A szóvivő szerint ezek az új üvegházak hatalmas lépést jelentenek mind az ország élelmiszer-biztonságának növelése, mind az élelmiszertermelés szénlábnyomának csökkentése terén.

Az építési fázis a tervek bejelentése után azonnal megkezdődött, befejezésére pedig 2020 őszén lehet számítani, jelentette közleményében a cég. Az angliai és holland termelők máris jelezték, hogy hajlandóak bérbeadni a beruházásra a kiválasztott területeket .Dr. Lu Gilfoyle, az Anglian Water, vagyis angliai vízművek környezetvédelmi osztályának vezetője szerint érdekes lesz részt venni egy ilyen innovatív projektben. A hőtöbblet folyókból történő kivonása prioritást élvez, és külön öröm, hogy ezt a hőenergiát jó ügyben használják fel.

Az Oasthouse Ventures által épített üvegházak a Nagy-Britanniában valaha épített legnagyobb ilyen épületek között lesznek. A körülbelül 7 méteres belmagasság és a speciálisan kialakított szerkezet lehetővé teszi, hogy a termelést vertikálisan, talajmentesen végezzék, termőtalaj helyett hidroponiás módszerrel, tápanyagban gazdag vízoldatot használva. A termelés beindulása után a Greencoat Capital szerint a két üvegház több mint 20 tonnányi paradicsomot lesz képes megtermelni minden nap, amivel a fentebb már említett 360 munkahelyen túl a csúcsidényben 120 idényjellegű munkahellyel járulva hozzá a környék foglalkoztatottságához.

A tervek szerint az üvegházak a legjobb termesztési feltételekkel fognak rendelkezni a magas hőmérséklet- és relatíve alacsony fényigényű zöldségek és növények termesztéséhez, mint például a paradicsom, az uborka és a paprika. A víztisztító üzemek hőjét zártkörű hőpumpák fogják az üvegházakba irányítani, felgyorsítva ezzel a növények növekedését, és csapdába ejtve a kibocsátott szén többségét.

Az üvegházi növénytermesztés Magyarországon is fellendülni látszik, a Agrárszektor.hu is a napokban írt a bezenyei kertészeti gigaberuházásról.

(A cikk eredeti nyelven az Eastern Daily Press oldalán olvasható, a képek a BOM Group tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu