2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Növény

60 forint lehet egy tojás

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben 60 forintba kerül majd egy tojás - írja a hir24.hu.
 
 

Elsősorban a z EU tyúkjóléti előírásainak és a ketreces tartás bevezetésének köszönhetően több mint harminc százalékkal nőtt egy év alatt a tojás ára, és további drágulás várható. További áremelkedést okoz a takarmányárak növekedése is. A Tojástermelők Szövetsége és a tojástermelők egy része úgy véli, a valóságtól elrugaszkodott és eltúlzott az új állatvédelmi rendelet, amely szinte luxuskörülményeket ír elő az állatok számára, és ami mintegy ötezer forintos beruházásra kényszeríti a gazdákat tyúkonként. A következmény, hogy száz-százötven tyúktelep még idén bezár, mert nem tudja teljesíteni az EU előírásait. (A nyugat-európai cégek örömére, akiknek érdeke a helyi kistermelők hanyatlása.)

Az új törvény szerint január elsejétől Brüsszel betiltotta a hagyományos tyúkketreceket, a baromfi kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben vagy alternatív rendszerekben tarthatók. A minden egyes tojónak 750 négyzetcentit kell biztosítani a ketrecben, fészekládáról és karomkoptatóval.

További drágulás figyelhető meg a sertés- és baromfihús piacon is, többek közt a hosszú tél miatt megcsappant készletek, a kialakult keresleti piac és a költségek növekedése, valamint a hideg miatti fűtésszámla-emelkedések következtében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu