2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Növény

„A vállalkozók nincsenek tisztában lehetőségeikkel” – interjú Dr. Ulrich Anikóval

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgató asszonyával készített interjúnk második részében a válság hatásairól, az alapítvány egyéb tevékenységeiről, és a jövőbeli tervekről kérdeztük Dr. Ulrich Anikót.
 
 

Agrárszektor.hu: Milyen fontosabb változások figyelhetők meg a kezességvállalást igénylő vállalkozások számában, az általuk igényelt hitelek összegében az elmúlt években?

Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány üzleti tevékenységében Magyarország EU-csatlakozását követően, az elmúlt hat évben viszonylag egyenletesen növekvő tendencia rajzolódott ki, melyet a gazdasági válság összegszerűségében csak kis mértékben tudott visszafogni. A válság egyik lényeges kimutatható hatása az volt, hogy a korábbinál több vállalkozó, azonban kisebb összegű kötelezettségvállalásokhoz kért készfizető kezességet. Idén már azt látjuk, hogy megnőtt az átlagos hitelösszeg, ami azt mutatja, hogy kicsit megélénkült a hitelezési kedv.

Agrárszektor.hu: Hogyan alakul az elutasított kérelmek száma az elmúlt években? Mi alapján bírálják el a kérelmeket? Léteznek-e „tipikusan elutasított” kérelmek?

Dr. Ulrich Anikó: Az elfogadott kérelmek számához képest az elutasítások aránya kb. 4 százalékos volt idén és 2009-ben is. Az Alapítványi bírálat is hasonló a bankok bírálatához, mi is nagyon alaposan vizsgáljuk a vállalkozások működését, mutatóit. Nincs automatikus bírálat jelenleg az Alapítványnál, így minden egyes ügyletet megvizsgálnak kollégáink kockázati és jogi megfelelőségi szempontok alapján is. Így számos oknál fogva történhet elutasítás, csak néhányat említenék: például elutasítjuk az ügyet, ha az adósminősítés következtében túlzott mértékű kockázatot látunk; vagy ha például APEH végrehajtási eljárás is van az ügy mögött.

Agrárszektor.hu: Miben mutatkozott meg még a válság hatása az Alapítványnál? Hogyan változott a kezességbeváltások száma az elmúlt években?

Dr. Ulrich Anikó: A válságot a beváltások megugrása mutatta egyértelműen, de ezzel számoltunk, nem ért minket váratlanul. A beváltások ágazati megoszlása mutatja, hogy a válság elsősorban nem a mezőgazdaságot sújtotta: a beváltások több mint 70%-a a nem-agrár szektorban volt.


Agrárszektor.hu: Az általános készfizető kezességen túl milyen egyedi termékekkel rendelkeznek, melyek a legismertebbek és legsikeresebbek?

Dr. Ulrich Anikó:
A legnépszerűbb termékünk a Gazdakártya-Gazdahitel, amely annak érdekében került kifejlesztésre, hogy az agrárágazathoz tartozó ügyfelek likviditási gondjait enyhítse speciális hitellel és bankkártyával. A hiteltermék a Takarékbank Zrt.-vel szerződött hitelintézetektől igényelhető. Ezen túl több bankkal vannak közös termékkonstrukcióink, melyekhez az Üzletszabályzatnál kedvezőbb feltételek mellett vállalunk kezességet.

Agrárszektor.hu: A Gazdahitelhez kapcsolódó kezességvállalás az összes kezességvállaláson belül mekkora arányt képvisel? A termék bevezetése óta hány szerződéshez kötöttek kezességvállalást?

Dr. Ulrich Anikó:
A Gazdahitel képviseli a legnagyobb arányt portfoliónkban darabszám szerint. A termék indulása óta kb. 2000 darab Gazdakártya mögé került az Alapítvány kezessége.


Agrárszektor.hu: Hogyan alakult az elmúlt években a kölcsönhöz, bankgaranciához, faktoring és lízing ügyletekhez kapcsolódó kezességvállalások mértéke/aránya?


Dr. Ulrich Anikó:
Az Alapítvány portfóliójának túlnyomó többségét, több mint 97 százalékát a kölcsönügyletekhez kiadott kezességek teszik ki. A faktoring és bankgarancia ügyletek kis számban előfordulnak, lízing ügyletek nagyon ritkán.

Agrárszektor.hu: Tapasztalatai szerint mennyire vannak tisztában a hazai agrárszektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozások a finanszírozási lehetőségekkel?


Dr. Ulrich Anikó: Az Alapítvány által létrehozott tanácsadó társaság, az AVHA Kft tapasztalataira támaszkodva azt mondhatjuk, hogy sajnos nagyon sok vállalkozás, főként az idősebb korosztálybeli egyéni vállalkozók, őstermelők nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, nem ismerik pontosan a pénzügyi termékeket, támogatási konstrukciókat. A fiatalabb generáció, illetve a nagyobb vállalkozások már használják az internetes felületeket, jobban átlátják a bonyolultabb finanszírozási konstrukciókat, így lényegesen tájékozottabbak minden téren.

Fontosnak tartjuk a vállalkozók tájékoztatását, továbbképzését, így az AVHA Kft-n keresztül számos eszközt bevetünk annak érdekében, hogy javítsunk a helyzeten. A Társaság az Alapítvány ügyfeleivel és más vállalkozásokkal is kapcsolatokat tart fenn, segíti működésüket mezőgazdasági szaktanácsadással, pályázati tanácsadással, hírlevéllel, CD formátumú információtárral, olykor oktatások szervezésével. Agrár-kiállításokon is jelen vagyunk, személyesen találkozunk a vállalkozókkal, szórólapokkal igyekszünk minél többekkel megismertetni az Alapítványt is.

Agrárszektor.hu: Mekkora figyelmet szentelnek a kutatás-fejlesztésre és innovációra?


Dr. Ulrich Anikó:
Az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány részt vett az Agrár-Innovációs Konzorcium megalapításában ez év elején. Szeretnénk az innovatív agrárvállalkozások kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét segíteni, s így versenyképességük erősítéséhez hozzájárulni. Dolgozunk a projekten, de részleteket még nem árulhatok el.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben