A biotermékekhez menekülnek a fogyasztók

agrarszektor.hu
Sem a termelés, sem a szabályozás nem tudott lépést tartani az igényekkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Olyan hatalmas léptekkel növekszik az uniós kereslet a biotermékek iránt, hogy a bővülő igényekkel a termelés és a szabályozás nem tudott lépést tartani. Az Európai Bizottság ezért az ökológiai termelésről és a termékek címkézéséről új rendelettervezetet készített.

Két éve a fogyasztók közel 21 millió eurót költöttek ökológiai termékek vásárlására, és ez 1,2 millióval haladta meg a 2011-es összeget. Jelenleg több mint 186 ezer biogazdaságot tartanak nyílván Európában, amelyek 9,6 millió hektáron, azaz a teljes mezőgazdasági terület 5,4 százalékán gazdálkodnak. A statisztikák arról árulkodnak, hogy az ökológiai gazdaságok általában nagyobbak a hagyományos birtokméretnél, és a tulajdonosaik, illetve a gazdálkodók jellemzően fiatalabbak - írja a bruxinfo.hu.

Elégedetlen a helyzettel a bizottság

Miközben az ökológiai termékek piaca négyszeresére nőtt, és a biogazdálkodás is előreláthatóan hasonló tempóban bővül majd a következő években, az ökológiai termeléshez használt terület nagysága csak megduplázódott az elmúlt tíz év alatt. Az Európai Bizottság szerint sem a belső kínálat, sem a jogszabályi keret nem volt képes lépést tartani a piac bővülésével, ami komoly kockázatokat jelent a termelési mód számára.

A bizottság jogszabálytervezete szerint a fogyasztók bizalmának megőrzésére, a termelők bizalmának fenntartására és az ökológiai termelésre való átállás megkönnyítésére kellene koncentrálni a következő években. A jogszabályi elképzeléseket egy cselekvési terv egészítené ki, amely a gazdálkodók és a kiskereskedők alkalmazkodását hivatott támogatni a javasolt szakpolitikai változásokhoz.

Több garancia, nagyobb piac

"Az ökológiai szektor jövője az EU-ban az európai organikus logó alatt előállított termékek minőségétől és egységességétől függ. Ez a csomag jó a fogyasztók számára és a gazdálkodók számára is. A fogyasztók nagyobb garanciát kapnak az EU-ban előállított és piacra vitt bioélelmiszereket illetően, a gazdálkodók, a termelők és a kiskereskedők pedig nagyobb piachoz fognak hozzáférést kapni az EU-n belül és azon kívül is" - húzta alá Dacian Ciolos, az EU agrárbiztosa a bruxinfo.hu közlése szerint.

A bizottság javaslata megerősíti és harmonizálja az EU-ban előállított és a külföldről behozott biotermékeket, megszüntetve a termelésnél és az ellenőrzéseknél előforduló kivételek többségét. A rendelet az ellenőrzéseket is szigorítaná, bevezetve a kockázatalapú kontrollt. A kistermelők ökológiai gazdálkodásra való átállását egy minőségigazolási rendszerhez való csatlakozás segítségével tennék könnyebbé. A javaslat emellett új exportrendelkezéseket is tartalmaz, és egyszerűbb szabályokat javasol az adminisztratív terhek csökkentése és az átláthatóság javítása érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?