2019. december 7. szombat Ambrus

Hírek - Növény

A burgonya termelői ára csökkent, a gabonáké nőtt

16, 9 százalékkal emelkedett idén az agrártermékek termelői-ár szintje tavalyhoz képest, ezen belül a növényi termékek termelői ára 19,2, az állati termékeké pedig 12,7 százalékkal nőtt.
 
 

A gabonafélék termelői ára ez év szeptemberében 26, 6 százalékkal növekedett tavaly ilyenkorhoz képest, a búza és a kukorica ára minimálisan csökkent, az olajnövények termelői ára pedig 20,6 százalékkal nőtt. A burgonya termelői ára szeptemberben – a tavalyi jelentős emelkedés után – 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett, az almáé átlag felett.

A vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az állati termékek ára 11,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a tej ára 14,5, a tojás ára 6,6 százalékkal haladta meg az előző évi szeptemberi értékeket - számol be a mfor.hu.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az előző évit, ezután az idei jó terméseredmény miatt az árak igencsak visszaestek, így ebben az évben fokozatosan csökkentek a termelői árak.

A vágóállatok termelői ára 13,2, az állati termékeké 16,1 százalékkal emelkedett. A takarmányok ára is jelentősen, 34,5 százalékkal emelkedett január-szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, betakarítást követően az utolsó három hónapban a búza és a kukorica felvásárlási ára csökkent.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 3,4 százalékos csökkenése, valamint az épületberuházások árának 2,1 százalékos emelkedése volt jellemző.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu