2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Növény

A helyzet fokozódik: a tetvek után megérkeztek a levélbetegségek is

A korábbi csapadékmentes, száraz meleg után jót fog tenni a földeknek és a növényeknek a november elejével beköszöntő esősebb időjárás. Az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában erős levéltetűfertőzés figyelhető meg, a kalászosokon már megjelentek a gabonalisztharmat és a levélfoltosság első tünetei is, figyelmeztet növényvédelmi jelentésében dr. Aponyi Lajos.
 
 

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetűfertőzés kialakulás figyelhető meg, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A szárnyas levéltetűegyedek már az árvakelésű növényeken és a zöldítésre szolgáló keresztes virágú növényeken viszonylag korán kifejlődtek, így az elsőként kikelt vetéseken gyorsan megjelentek. Az őszi káposztarepcén és az árpán már jó ideje erősödik a betelepülésük, az őszi búzán pedig folyamatban van az első levéltetűkolóniák kialakulása. Most még telepenként csak néhány lárva látható, de a kellemes időjárás és a bőséges táplálék segíti a kolóniák növekedését. Minél tovább tart a levéltetvek fertőzése, annál nagyobb az esélye a vírusfertőzés átadásának. A fertőzött növények egész nyáron jelen voltak környezetünkben, hiszen nagyon sokan elhanyagolták a tarlók rendszeres ápolását, ami a vírusok fennmaradásának a melegágya.

A száraz ősz ellenére a fejlettebb ősziárpa- és búzavetéseken máris megjelentek a gabonalisztharmat és a helmintospóriumos (dreslera) levélfoltosság első tünetei. Bár a fertőzés most még csak a fejlettebb növényállományokban és tüneti szinten jelentkezik, az esőzések miatti nedves növényeken a megbetegedés szintje várhatóan erősödni fog. A tartós nedvességborítás elsősorban a levélfoltosságot okozó betegségek számára kedvező, de a további enyhe időjárás elősegítheti a gabonalisztharmat erősödését is.

A tartós szárazság nem kedvezett a gabonafutrinka támadásának, a kártevő ugyanis ilyen körülmények között nem rakja le tojásait. Bár a nyár folyamán igen sok vándorló imágóval lehetett találkozni a tarlókon, ennek ellenére most nincs csócsárlófertőzés, még az önmaguk után vetett gabonatáblákban sem. A fejlettebb növényállományban kikelt lárvák már kevésbé veszélyeztetik a növényeket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu