A helyzet fokozódik: a tetvek után megérkeztek a levélbetegségek is

agrarszektor.hu
A korábbi csapadékmentes, száraz meleg után jót fog tenni a földeknek és a növényeknek a november elejével beköszöntő esősebb időjárás. Az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában erős levéltetűfertőzés figyelhető meg, a kalászosokon már megjelentek a gabonalisztharmat és a levélfoltosság első tünetei is, figyelmeztet növényvédelmi jelentésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetűfertőzés kialakulás figyelhető meg, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A szárnyas levéltetűegyedek már az árvakelésű növényeken és a zöldítésre szolgáló keresztes virágú növényeken viszonylag korán kifejlődtek, így az elsőként kikelt vetéseken gyorsan megjelentek. Az őszi káposztarepcén és az árpán már jó ideje erősödik a betelepülésük, az őszi búzán pedig folyamatban van az első levéltetűkolóniák kialakulása. Most még telepenként csak néhány lárva látható, de a kellemes időjárás és a bőséges táplálék segíti a kolóniák növekedését. Minél tovább tart a levéltetvek fertőzése, annál nagyobb az esélye a vírusfertőzés átadásának. A fertőzött növények egész nyáron jelen voltak környezetünkben, hiszen nagyon sokan elhanyagolták a tarlók rendszeres ápolását, ami a vírusok fennmaradásának a melegágya.

A száraz ősz ellenére a fejlettebb ősziárpa- és búzavetéseken máris megjelentek a gabonalisztharmatés a helmintospóriumos (dreslera) levélfoltosság első tünetei. Bár a fertőzés most még csak a fejlettebb növényállományokban és tüneti szinten jelentkezik, az esőzések miatti nedves növényeken a megbetegedés szintje várhatóan erősödni fog. A tartós nedvességborítás elsősorban a levélfoltosságot okozó betegségek számára kedvező, de a további enyhe időjárás elősegítheti a gabonalisztharmat erősödését is.

A tartós szárazság nem kedvezett a gabonafutrinka támadásának, a kártevő ugyanis ilyen körülmények között nem rakja le tojásait. Bár a nyár folyamán igen sok vándorló imágóval lehetett találkozni a tarlókon, ennek ellenére most nincscsócsárlófertőzés, még az önmaguk után vetett gabonatáblákban sem. A fejlettebb növényállományban kikelt lárvák már kevésbé veszélyeztetik a növényeket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?