2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

A héten is a mezőgazdaságnak kedvez majd az időjárás

A múlt hét első felében helyenként még előfordultak kisebb esők, gyenge záporok, csütörtöktől viszont már mindenütt száraz időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal. Időjárásunkat a következő napokban is anticiklon alakítja, ezért marad a száraz, napos idő. Éjszakánként párássá válik a levegő, egyre többfelé képződik köd, ami a délelőtt folyamán északkeleten egyre lassabban oszlik fel. Időjárási frontok csak a hétvégén érik el térségünket, addig számottevő változás nem várható, csak a ködhajlam növekedésével kell számolni.
 
 

A talaj nedvesség-utánpótlását az elmúlt egy hétben leginkább a bőséges harmat jelentette, és a következő napokban is hasonló időjárásra kell számítani. A Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően jó állapotban vannak a talajok a szeptemberi esőzéseknek köszönhetően, emiatt megfelelő körülmények közt lehet végezni a talajmunkákat. Az Alföldön, különösen a Dél-Alföldön, ahol kevesebb csapadék hullott, már nem elegendő a harmat a talaj nedvesen tartásához, itt egyre szárazabb minden talajréteg, és jól jönne már az eső az elvetett őszi gabonák keléséhez.

Az évszakhoz képest enyhe időben a talaj hőmérséklete 5 centiméteren, a hét eleji 13-15 fokos értékről a hét végéig nem változik

– írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén még az látható, hogy az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi egy hétben azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. A most előbújó őszi vetések viszont még nem jelentek meg a képen. Az NDVI anomália térkép szerint a Tiszántúlon és a Kisalföldön kisebb a zöldtömeg aránya az átlagos szeptember végi, október eleji értékekhez képest, a Duna-Tisza köze viszont az átlagosnál jobban zöldell. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét nagy részében többnyire napos, száraz időre lehet számítani. Az éjszakai órákban sokfelé párássá válik a levegő, és egyre többfelé képződik hajnalban köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, ami a délelőtti órákban feloszlik. Eső a hétvégéig sehol sem várható, de a derült tájakon bőséges harmatra, a ködös területeken páralecsapódásra lehet számítani.

A jelenlegi számítások szerint szombaton már változékonyabbra fordul az idő, akkor csak elszórtan, vasárnap azonban többfelé valószínű kisebb eső.

Eleinte marad a szélcsendes időjárás, a hét közepén csak kevés helyen élénkül meg napközben a délies szél. Pénteken és szombaton viszont nagyobb területeken lehet élénk déli szélre számítani a déli, kora délutáni órákban.
A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Hajnalban 5 és 10 fok közötti hőmérséklet lesz a jellemző, napközben pedig 20 fokig, délen pár fokkal 20 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnaptól több fokos lehűlés veszi kezdetét, de fagy egyelőre nem valószínű.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu