2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

A jövőben kormányhatározat dönthet az MFB feladatairól

Az Országgyűlés hétfőn törvénybe foglalta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a jövőben a magyarországi székhelyű kis- és középvállalkozások, valamint a mezőgazdasági őstermelők és családi gazdálkodók tevékenységét is hitel-, illetve tőkefinanszírozással segítheti – írja az MTI.
 
 

A parlament hétfőn elfogadta az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvénymódosítást. Az MFB feladatait aktualizáló jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy a jövőben kormányhatározat alapján is ki lehet jelölni fejlesztési feladatokat a hitelintézet számára.

A Magyar Fejlesztési Bankról szóló új törvény egyik legfőbb változtatása a korábbihoz képest az, hogy az MFB Zrt. a jövőben a fejlesztési hiteleken kívül forgóeszköz hitel, illetőleg kölcsön kiváltására is nyújthat hitelt. Emellett a tulajdonában álló, illetve a rábízott vagyon körébe tartozó gazdasági társaságok finanszírozására is adhatna hitelt.

Az MFB a jövőben is a magyar állam tulajdonában lévő fejlesztési hitelintézetként működik, amely magyarországi székhelyű gazdálkodó szervezetek, ezen belül elsődlegesen a kis- és középvállalkozások, valamint a mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók tevékenységének hitel- és tőkefinanszírozásában játszik szerepet. A törvény rendelkezése szerint az MFB Zrt.-nek a magyar állam nevében végzett tulajdonosi joggyakorlásból eredő szervezeti, működési költségeit a központi költségvetés biztosítja, az MFB Zrt. pedig köteles gondoskodni a rábízott vagyon értékének megőrzéséről.

A parlament rögzítette továbbá, hogy az MFB tulajdonában álló, illetőleg a rábízott vagyon körébe tartozó gazdasági társaságokkal összefüggő adatok nem minősülnek banktitoknak. Banktitoknak minősül ugyanakkor minden olyan, az egyes ügyfelekről az MFB Zrt. rendelkezésére álló tény, információ, amely ügyfél adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, üzleti kapcsolataira, illetve egyebek mellett az MFB Zrt. által vezetett számlájának egyenlegére vonatkozik.

Az MFB Zrt.-ről szóló új jogszabály azt is előírja, hogy a fejlesztési hitelintézet a magyarországi székhelyű befektetési alapkezelő által kezelt befektetési alap jegyeit, illetve a Magyarországon létrehozott, magyarországi székhelyű kockázati tőkealap-kezelő által kezelt kockázati tőkealap jegyeit kizárólag a törvényben meghatározott, elsősorban a fejlesztési tőkefinanszírozás céljából szerezheti meg, ha a befektetés megtérülése az alapkezelő által a tőke megóvására, illetve a hozamra vonatkozó ígéret alapján kellően biztosított. Az MFB Zrt. eredményéből osztalékot nem fog fizetni, a felosztható eredményt az eredménytartalék növelésére kell fordítania.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu