2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

A kánikulának vége, de marad a meleg

A hétvégi hidegfront után az időjárásunk ismét eseménytelenre vált a hét végéig. Leginkább az enyhe hajnalokat követő egyre melegebb nappalok lesznek jellemzők, csapadék és számottevő légmozgás nélkül.
 
 

Az elmúlt időszakban az év e szakaszához képest is magas nappali hőmérsékleteket mérhettünk, és az elmúlt hét végére ez már a riasztási fokozatot is meghaladta, ami az aszályos területek további növekedését eredményezte. A vasárnapra érkező hidegfront csökkentette ugyan a talaj vízhiányát, de a csapadék csekély mennyisége és szórványos jellege miatt ez nem volt túl jelentős, és figyelembe véve a várható időjárást, erősen átmeneti jellegű – írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1260–1360 foknap körül, az ország déli részén pedig 1340–1450 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, ugyanakkor foltokban megfigyelhetők olyan területek, ahol még tovább csökkent a nagysága. 

A hét további részében leginkább a csendes, napos időjárás lesz a jellemző. A következő front, ami ismét eseménydúsabbá teszi az időjárást, a hét végén, jövő hét elején érkezik. Addig a tiszta égbolt, napos idő és az egyre melegedő hőmérséklet lesz a jellemző. A hőmérséklet a hajnali órákban egészen vasárnapig 14-18 fok között, napközben a hét első felében 25-28 fok, szerdától azonban 27-31 fok körül alakul majd. A légmozgás nem lesz jelentős.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu